Парламентът уважи президентското вето върху Закона за изменение и допълнение

...
Парламентът уважи президентското вето върху Закона за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Депутатите подкрепиха ветото върху бързите екооценки

Парламентът почете президентското несъгласие върху Закона за изменение и допълнение на Закона за поощряване на вложенията. Това се случи на второ изключително съвещание на Народното събрание през днешния ден, което стартира след 18 ч. и откакто депутатите в икономическата комисия през днешния ден също го поддържаха. Едва 108 депутатите бяха " срещу " ветото, а 99 бяха " за ", като нямаше въздържал се. ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи гласоподаваха " за " измененията , а останалите парламентарни групи бяха " срещу ". За да бъде преодоляно ветото на президента, " за " законопроекта трябваше да гласоподават 121 народни представители.

Законът бе признат на второ четене на 19 април, като той предвиждаше една втора по-кратки периоди за административно обслужване за капиталови планове с национално или районно значение. Промените в законопроекта вкарват ускорени процедури, когато изпълнителната власт би трябвало да се произнесе за предпочитани капиталови планове. Разпоредбата вкарва къси периоди и за издаване на мнения или при осъществяване на съвещания по Закона за запазване на околната среда в хода на процедурите по екологичната оценка, или при оценка на въздействието върху околната среда.

Още при приемането му редица екоорганизации, в това число и Зелено придвижване , се оповестиха против поправките. Недоволството им бе обвързвано с това, че през закона се вършат ремонти в други три закона, един от които е този за запазване на околната среда. 
 Природозащитници поддържат мощните причини на ветото на Радев за вложенията
Природозащитници поддържат мощните причини на ветото на Радев за вложенията

Според коалиция " За да остане природа в България " ветото е сериозен удар против поправките в закона на ГЕРБ и Движение за права и свободи

Припомняме, че на 29 април Радев върна седем параграфа от Закона за поощряване на вложенията Законопроектът планува и промени в Закона за околната среда.

Върнати за ново разискване бяха наредбите, които редуцират времето на способените органи да се произнесат по въздействията на даден план върху околната среда и вкарват принцип на безмълвно единодушие за неговото осъществяване. Оспорва се и ограничението на опциите за правосъден надзор, както и удължаването на валидността на избрани решения с изтичащ към този момент изминал период.

Радев оспорва и основаването на предпоставки за придобиване на имущество, благосъстоятелност на обществени предприятия, което води до риск от ощетяване на публичния интерес.

Тома Белев разяснява по-рано през днешния ден готвените промени като бе безапелационен, че забавянето на огромните вложения не идва поради процедурите по околната среда . Според него промените в Закона за околната среда са извънредно рискови и изключително от разпореждането със собствеността на обществените държавни предприятия. Той обясн, че по този метод на огромните вложители ще се раздават " огромни дарове " под формата на държавни земи.

Белев също съобщи, че ГЕРБ и Движение за права и свободи имат трайна политика за неглижиране и понижаване на гражданското общество.
 Тома Белев: ГЕРБ и Движение за права и свободи заглушават въздействието на гражданското общество
Тома Белев: ГЕРБ и Движение за права и свободи заглушават въздействието на гражданското общество

Твърденията, че забавянето на огромните вложения идва поради процедурите по околната среда са " безусловно погрешни "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР