Изобретяването и масовото навлизане на домакинските уреди през 20 век

...
Изобретяването и масовото навлизане на домакинските уреди през 20 век
Коментари Харесай

Как пералнята промени жените и икономиката

Изобретяването и всеобщото нахлуване на домакинските уреди през 20 век радикално трансформира метода на живот на хората, визиите им за разделянето на труда и обществената роля на дамата.

През 1947 година Управлението за електрификация на селските региони на Съединени американски щати разгласява изследване за това по какъв начин потреблението на електричество понижава времето, което дамите на фермерите прекарват в пране и гладене. Преди електрифицирането тази активност в действителност било доста трудоемък и дълъг развой.

Например, госпожа Смит, макар че се е пробвала да улесни работата си, като употребява газова пералня вместо дъска за пране, изпирането на 38 паунда (около 17 кг., бел. ред.) пране към момента лишава към 4 часа. Водата би трябвало да се загрее, изпраните облекла да се изплакнат и изцедят на ръка. Следва гладене с чугунена ютия, което изисква непрекъснато нагряване на печката, което лишава още 4,5 часа. Освен това, за всичките 8,5 часа такава работа, госпожа Смит, без да напуща дома си, изминава приблизително разстояние от към 1 км. Когато се снабдява с водоснабдяване с бойлер и минава към електрическа пералня, сушилня и ютия, времето за пране било понижено до 41 минути, за гладене до 1,75 часа, а дистанцията сред модулите, помагащи на домакинята, лимитирано до 100 метра.
 Снимка 394704
Източник:

Какво се случи с госпожа Смит и милиони други дами през 20 век

Благодарение на софтуерния напредък вечно се трансформира и пазарът на труда. Нобеловият лауреат по стопанска система за 2023 година Клаудия Голдин назовава това " тиха гражданска война ", свързвайки го с смяна в обществената роля на дамите.

Разпространението на актуалните домашен уреди дава към една трета от увеличеното присъединяване на дамите в капацитета на работната мощ през 20-ти век. Това пресмята в едно от неговите изследвания Джереми Грийнууд, професор по стопанска система в Университета на Пенсилвания, който се специализира в проучването на икономическите резултати от софтуерния напредък. В неотдавнашен нов документ със своите съавтори той сподели това, употребявайки семействата в Съединени американски щати от 1900 година насам.

" Представете си, че един ден се събуждате и установявате, че всеки апарат в дома ви е липсващ. Какво ще върша? Как да сготвям храна, да мия чинии, да разчиствам пода, да пера? " Хората, които са привикнали с домакинската техника, просто не осъзнават какъв брой време икономисва тя, показват в своя обява Джереми Грийнууд и неговите съавтори.
 Снимка 652429
Източник:

Изобретатели на всекидневието

Джоузефин Кокрейн получава патент за съдомиялна машина през 1886 година: потреблението на вода под високо налягане прави тази машина първообраз на актуалната " съдомиялна машина ". Жена на име Флорънс Парпарт изобретява първия електрически ледник през 1914 година През 1919 година Алис Паркър патентова газова централна отоплителна система, която играе основна роля в появяването на отопляеми домове. Електрическата ютия е изобретена от мъж, Хенри Сийли Уайт, през 1882 година, само че дамите не можеха да не оказват помощ да подобрят това устройство: Елдорадо Джоунс направи това, патентовайки лека портативна ютия през 1910 година, която включваше портативна дъска за гладене. Друго откритие на Джоунс е заглушител за самолетен мотор.

Сред най-значимите изобретения на дамите, навлезли твърдо в всекидневието, е интеркомът, изобретен през 1966 година от американската здравна сестра Мари ван Британ Браун в съдействие със брачна половинка й Алберт. Системата на Браун съдържаше телевизионна камера, микрофони за връзка с посетителя на безвредно разстояние, дистанционно управление за отваряне на вратата и паник бутон за позвъняване в полицията.
 Снимка 477327
Източник:

Домашна гражданска война

Много дами научиха за тази " втора индустриална или софтуерна гражданска война " от женските списания, които започнаха да се надпреварват да хвалят домакинските уреди. Например през 1920 година едно от най-популярните издания за дами по това време, Ladies` Home Journal, твърди, че автоматизирането на домакинската работа може да спести към 18,5 часа седмична домакинска работа.

Скоростта за въвеждане на битовата техника в домашния живот обаче зависи от достъпността й за семействата: първоначално уредите са много скъпи, макар че с усъвършенстването и развиването на производството цената им понижава. Средната цена на хладилниците, пералните, съдомиялните и сушилните, изразена в работни часове в Съединените щати, е спаднала от 1950-те доникъде на 1980-те години. съвсем 10 пъти.

Изминават десетилетия сред изобретението и всеобщото въвеждане на домакинските уреди. Първата пералня е пусната в всеобщо произвеждане през 1901 година от Miele, а през 1929 година компанията усвоява и производството на съдомиялни машини. Но да вземем за пример в Съединени американски щати през 1920 година 30% от семействата са имали перални машини, през 1940 година - 50%, а измежду 80% от семействата те стават всеобщи едвам през 70-те години.

Хладилниците, появили се на пазара при започване на 1920 година, две десетилетия по-късно, към 1940 година, към този момент се употребяват от половината семейства, а през 1950 година - 70%. Съдомиялните машини стартират да се продават всеобщо през 20-те години на предишния век, само че до 70-те години единствено към 20% от семействата ги имат, а през 1980 година - към 40%. Микровълновите фурни, които се появиха на всеобщия пазар при започване на 70-те години на предишния век, навлязоха в домашния живот доста по-бързо - още през 1990 година към 60% от американските семейства ги употребяват.
 Снимка 326563
Източник:

Новата стопанска система на семействата

В началото 20 век на домакинската работа лишава почти същото време като наемния труд: междинната работна седмица за работещите в Съединени американски щати е 60 часа, а готвенето, прането и чистенето лишават 58 часа седмично. Електрификацията и появяването на актуалните домашен уреди понижиха това време до 18 часа към 1975 година и до малко над 10 часа към 2020 година, пресметнаха Гринууд и неговите съавтори.

В същото време софтуерният напредък в пазарния бранш усили пределния артикул на труда - т.е., за всяко обещано равнище на претовареност, спомагателна единица труд създава повече с течение на времето, в сравнение с преди. Това направи труда по-ценен и докара до по-високи заплати.

От икономическа позиция, защото трудът се заменя с капитал в фамилията (появата на домашен уреди), работна мощ се освобождава, а на пазара на труда търсенето й нараства, увеличавайки цените на труда. За фамилията става неизгодно единият от съпрузите да се специализира напълно в домакинската работа.

В индустриално развитите страни това довежда до увеличение на заетостта на дамите. В Съединени американски щати през 1910 година 20% от дамите работят (и единствено 5% от омъжените жени); до началото на 90-те години. - към този момент над 70%; в Канада и Англия заетостта на дамите също се е утроила почти. В същото време софтуерният напредък спомогна за понижаване на разликата в заплащането сред половете: през 1900 година работещите дами печелят към половината от това, което получават мъжете, а до 2000 година 72%, съпоставя Гринууд. Историческите показа за разделянето на труда - " брачният партньор като пазител, брачната половинка като стопанка " - изцяло се трансформират.

И в този момент обаче в доста страни, в това число развитите, делът на времето, употребявано в три от неговите категории - за платена работа, за домакинска работа (включително развъждане на деца) и за свободното време - не е идентичен за мъжете и дамите. Жените отделят повече часове за всекидневието и по-малко за работа и свободното време, мъжете отделят по-малко за всекидневието и повече за работа и свободното време.

С напредването на икономическото развиване междинното време, прекарано в платена работа, понижава. И най-малко не се усилва то за домакинска работа. Така знакът за икономическо развиване към този момент не е заетостта на дамите, а свободното време: в богатите страни хората отделят повече време за отмора, спорт, занимания и други отвън трудови занимания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР