Пакетче дъвки. Бийп. Плащане. Касов бон. Приятен ден!. В наши

...
Пакетче дъвки. Бийп. Плащане. Касов бон. Приятен ден!. В наши
Коментари Харесай

Баркодът стана на 50

Пакетче дъвки. " Бийп ". Плащане. Касов бон. " Приятен ден! ". В наши дни тази поредност е тривиална, само че на 26 юни 1974 година в супермаркета Marsh в Охайо (САЩ) това е исторически миг - до степен дъвките през днешния ден да се съхраняват в музей. Заради " Бийп " - на днешния ден преди 50 години за първи път в комерсиалната мрежа е сканиран баркод.

Това е откритие, което провокира гражданска война в търговията, само че и в още редица сфери.

Американският инженер Норман Удланд още през 40-те години работи върху правенето на машинно четими кодове, които да са в помощ на притежателите на хранителни магазини при ръководството на наличните артикули. Патентът за технологията е от 1952 година, само че в ранните следвоенни години цивилната електроника към момента не е подготвена за сходни приложения.
 Какво би бил светът без баркод?
Какво би бил светът без баркод?

Технологичната гражданска война в търговията стартира преди 40 години

Те стават вероятни при започване на 70-те след въвеждането на UPC - универсалния продуктов код. Той е познатата ни композиция от разнообразни по широчина линии и числа, която в наши дни също се назовава едноизмерен или 1D баркод. Сканира се с лазер.

Още в десетилетието на комерсиалния си дебют баркодовете трансформират търговията по света, а UPC стандартизацията улеснява интеграцията в това число с интернационалните логистични мрежи. Към момента над 1 милиард разнообразни продукта в света са маркирани с баркод, показва " Инфобизнес ".

Технологията бързо намира приложение и в производството - с нея се наблюдават в действително време наличностите на първични материали и подготвена продукция.

В лечебните заведения пък баркодът, подложен върху гривна или на друго комфортно място дава бърз достъп до основна информация за пациентите.

Технологията в това време продължава да се развива. Линейните баркодове от първо потомство могат да " носят " релативно малко информация, само че този проблем се взема решение с внедряването на двуизмерните версии, измежду които най-популярни са QR кодовете. Те се прочитат оптично, като развиването на смарт телефоните е огромен фактор за навлизането им.

Само през предходната година са били сканирани близо 27 млн. QR кода, което е 433% растеж за интервал от две години.

" Потребителите изискват повече информация за продуктите, които купуват, а пред регулаторните органи съществува непрекъсната нужда от по-ефективно следене на продуктите на пазара. Можем да разгадаем този проблем посредством 2D баркодове със стандартите GS1 - един баркод, който дава линк към цялата информация ", разяснява шефът на P&G Джон Р. Мьолер.

Макар нови технологии на база NFC и RFID да дават опция за още по-голям размер на излъчената информация дори без доближаването на читател, само че имат други дефекти поради които е малко евентуално да " убият " баркода - преди всичко е по-високата цена, а на второ - по-голямата взаимозависимост от електрониката (трябва да е освен в четеца, само че и върху продукта).

Затова и е малко евентуално до пакетчето дъвки в музея да се появи и още едно - последното, сканирано с баркод читател.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР