4 от всеки 10 японски фирми не използва изкуствен интелект

...
4 от всеки 10 японски фирми не използва изкуствен интелект
Коментари Харесай

40% от компаниите в Япония няма да използват AI

4 от всеки 10 японски компании не употребява изкуствен интелект и няма желание да стартира да го употребява, демонстрира изследване на Nikkei Research по поръчка на " Ройтерс ".

В него са се присъединили към 250 компании от общо 506 потърсени за мнение. Около 24% от далите отговор към този момент ползват AI в бизнеса си. Други 35% възнамеряват да създадат това на идващ стадий.

41% обаче нямат никакви проекти по отношение на изкуствения разсъдък.
 Икономиката на Япония се свива
Третата стопанска система в света се свива

Това демонстрират данните за първото тримесечие на годината

60% от оптимистично настроението във връзка с AI считат, че посредством него ще могат да компенсират неналичието на квалифицирани чиновници. 53% непосредствено виждат опция за редуциране на разноските за заплати. Само към една трета чакат ускорение на развойната активност.

Някои мениджъри признават, че чиновниците им имат опасения от съкращения поради автоматизациите.

Основните спънки са свързани с неналичието на софтуерна експертиза, огромния размер на вложения и опасения за надеждността, демонстрира изследването.

По-големият проблем

Япония през втората половина на XX век беше посочена за образец за икономическо развиване, само че и за бързо и дейно въвеждане на водещи технологии. Постепенно обаче центърът на нововъведенията се измести от Страната на изгряващото слънце.

Така в края на 2023 година Япония означи най-слабото си показване досега в интернационалната ранглиста за цифрова конкурентоспособност на швейцарския Международен институт за развиване на мениджмънта - 32-ро място от общо 64 стопански системи. За съпоставяне, Южна Корея е шеста, Тайван е на девето място, а Китай е №19, показва Japan Times.
 Япония ще търси 1 млн. чужденци за работа
Япония ще търси 1 млн. чужденци за работа

В момента 3% от работната ръка е " импорт "

Някои от аргументите за това са народопсихологически. Японците, изключително бизнес водачите измежду тях, не обичат внезапните промени, а също така са мощно подозрителни към " вносните " нововъведения и по този начин и до през днешния ден се употребяват остарели и несъвместими със съвремието, само че пък " родни " системи.

На фона на това, Япония има едвам към 1 млн. работещи в цифровия бранш, а съгласно държавното управление ще са нужни 2 пъти и половина повече хора, заети в тази сфера.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР