През следващата година се очаква Румъния да вземе предварително инвестиционно

...
През следващата година се очаква Румъния да вземе предварително инвестиционно
Коментари Харесай

Румъния иска да стори централа с малки модулни реактори на 140 км от Русе

През идната година се чака Румъния да вземе авансово капиталово решение дали да построи дребна модулна реакторна централа и да се трансформира в първата европейска страна, употребяваща технологията, написа.

Държавният производител на нуклеарна сила Nuclearelectrica съобщи през 2021 година, че ще си партнира с американската компания NuScale Power за построяването на малки модулни реактори (ММР) до 2029 година като част от напъните за потребление на източници на сила с ниски излъчвания.

Посланикът на Съединени американски щати в Румъния Катлийн Ан Кавач сподели, че румънският план може да се възползва от финансова поддръжка на Съединени американски щати в размер на 4 милиарда $.

Румъния има за цел да понижи своите въглеродни излъчвания, с цел да извърши задачите на Европейски Съюз и да ускори енергийната сигурност, което се оказа по-неотложен проблем след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Технологията на NuScale към този момент беше сертифицирана предходната година от регулатора на нуклеарната сила на Съединени американски щати, първото сходно утвърждение в Съединените щати.
 Малки модулни реактори или какво ще съставляват първите сходни нуклеарни планове в Европа
Малки модулни реактори или какво ще съставляват първите сходни нуклеарни планове в Европа

Те трявба да икономисват разноски и време за създаване и могат да се внедряват последователно

" Имаме шанса да бъдем първите или измежду първите ", сподели министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя в понеделник, откакто обиколи препоръчаното място за новата централа в централния румънски град Дойчещв, окръг Дъмбовица, Южна Румъния - на към 140 км от Русе, с представители на компанията и Съединени американски щати, в това число американския дипломат Кавалец.

NuScale има за цел да построи фабрики в Румъния и Полша, макар че приключи своя ММР план в американския щат Юта в края на предходната година, защото се сблъска с проблеми с разноските.

Бурдуджа сподели, че румънският план е доста по-рентабилен от комерсиална позиция и може да бъде до една трета по-евтин от плана в Юта.

" Този визионерски план има поддръжката на най-високите равнища на държавното управление на Съединените щати, както политически, по този начин и финансово ", сподели Кавалец.
 Малки модулни реактори ще зареждат най-северния град на планетата
Малки модулни реактори ще зареждат най-северния град на планетата

Норилск е в региона на големи находища на никел
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР