Meta Platforms Inc., собственик на Facebook и Instagram, не издържа

...
Meta Platforms Inc., собственик на Facebook и Instagram, не издържа
Коментари Харесай

Скритата енергийна криза в Европа: центровете за данни

Meta Platforms Inc., притежател на Фейсбук и Instagram, не устоя на жегата в холандския град Зееволде. Изправен пред възмущението на локалните деятели, основаният в Менло Парк софтуерен колос се отхвърли от проектите си да построи център за данни през юли, тъкмо когато Европейски Съюз завърши проекти за унищожаване на енергоемките технологии.

Евробюрократите зад репресиите и деятелите от Зееволде, които прогониха Meta от града, имат едно общо нещо: те са на лов за евтина, чиста сила в разгара на огромна енергийна рецесия и не гледат с положително око на софтуерната инфраструктура, която черпи интензивно от електрическата мрежа.

Центровете за данни, които обслужват приложенията, употребявани от милиони европейци, са гладни за сила и вода — и ще имат потребност от повече след години. Предвижда се до 2030 година центровете за данни да са виновни за 3.2% от търсенето на електрическа енергия в границите на Европейски Съюз, което е скок с 18.5% по отношение на 2018 година В същото време Европа е подложена на напън да понижи търсенето на сила, изключително да понижи потреблението на газ.

Водата също се трансформира в нищожен запас – през най-горещото лято през 2022 година главните европейски водни пътища доближиха исторически най-ниско равнище.

Европейската комисия възнамерява да разгласи проект тази седмица, който да изтъкне въздействието на центровете за данни върху околната среда. Според план, получен от POLITICO, до 2025 година те биха могли да получат етикет, описващ в детайли потреблението на сила и вода – тъкмо като хладилниците или пералните.

Публичните органи не би трябвало да бъдат поставяни в ситуацията да избират сред привличането на... центрове за данни, от една страна, и гарантирането, че предприятията и семействата имат достъп до електрическа енергия, въпреки това “, се споделя в текста на Комисията.

Обуздаването на жадната за сила и вода промишленост е акт на балансиране: защото „ от ден на ден и повече изчислителни задания и потенциал за предпазване “ се правят в облака, центровете за данни са мястото, където зеленият и цифровият преход рискуват да си пречат.
Точки на напън
Политиците на Европейски Съюз навлизат в спор по отношение на условията на центровете за данни, който не е нов, само че става все по-остър, защото изменението на климата значи, че от ден на ден европейци са изправени пред доста по-горещи и по-сухи лета.

Това лято притежателят на Meta Platforms се отхвърли от проектите си за създаване на център за данни в покрайнините на Зееволде, град с население от 23 000 души покрай Амстердам, откакто локални деятели лобираха против огромния план, който ще изпие зелена сила, която може да бъде от изгода за жителите.

Те купуват зелена сила доста евтино; те слагат вятърни паркове, които в действителност са предопределени за жителите на Холандия, само че вместо това отиват в център за данни “, сподели локалната активистка Сюзън Шаап пред POLITICO.

Големите горещини това лято демонстрират нови проблеми.

Поради „ несезонно високите температури “, блъснали Обединеното кралство през юли, два охладителя в център за данни на Oracle претърпяха спирания, принуждавайки част от облачната инфраструктура да премине в защитно изключване. Гугъл в Обединеното кралство се сблъска с сходни проблеми.

Две водещи лондонски лечебни заведения претърпяха проблеми със своите IT системи, причинявайки седмици на анулирани интервенции и отсрочени срещи.

Центровете за данни се сблъскаха с нарушаване на изискванията за планиране за първи път и към този момент доближиха „ неразучени територии “, сподели Ричард Клифърд, началник на нововъведенията в консултантската компания за центрове за данни Keysource. Ако температурите надвишават това, за което са проектирани центровете за данни, всеки градус над прага може да значи загуба на към 10 до 15 % от потенциала.

В опит да укротят топлината, центровете за данни в Обединеното кралство изпратиха чиновници на покривите си, с цел да напръскат охладителните модули с маркучи, до момента в който хората по целия континент бяха изправени пред ограничения за ограничение на водата. Тази зима коледните светлини ще бъдат затъмнени, с цел да се понижи потреблението на сила.

Наличието на сила и цените постоянно са играли роля в комплицираното пресмятане при избора на място за нов център, сподели Ландън Марстън, помощник в Политехническия институт на Вирджиния и Държавния университет. „ През последната година или две съществуването на вода също стартира да играе по-голяма роля при вземането на решения за местонахождение “, добави той.

Двата ресурса са взаимосвързани, изключително когато става въпрос за изстудяване.

Повечето от силата в центровете за данни се употребява за зареждане на сървъри, само че големите уреди също създават топлота и би трябвало да бъдат охлаждани. Това изисква или сила, когато се употребява обичайно въздушно изстудяване, или вода, когато сървърите се охлаждат посредством изпаряване на вода, което е по-енергийно дейно.

Често има спор на ползи: Ако център за данни употребява повече вода, той се нуждае от по-малко сила, а в случай че употребява повече сила, той се нуждае от по-малко вода “, сподели Ралф Хинтеман, старши откривател в Borderstep Institute for Innovation and Sustainability, основан в Берлин мозъчен концерн.

С възходящия напън както върху ресурсите, по този начин и върху плановите условия, операторите би трябвало да се оправят с голям брой точки на напън, „ всички от които се появяват по едно и също време “, сподели Саймън Харис, началник на сериозната инфраструктура в Business Critical Solutions, консултантска компания за центрове за данни.
Битката на усещанията
Операторите на центрове за данни споделят на хората, че към този момент са по-екологични и по-ефективни. Те споделят, че заменят по-старата, по-малко ефикасна цифрова инфраструктура, като обособени сървъри, ръководени от компании и държавни управления. Обединяването на всички тези сървъри на едно място икономисва сила, твърди промишлеността.

Холандското държавно управление възнамерява в един миг фрапантно да понижи броя на центровете за данни, като четири огромни заменят повече от 60 места.

Какво реализира холандското държавно управление с консолидацията в четири огромни центъра за данни? “ пита реторично Стийн Гроув, ръководещ шеф на Холандската асоциация на центровете за данни, която съставлява 95 % от холандския пазар на центрове за данни, в това число оператори като Гугъл и Microsoft. „ Те употребяват половината от мощността на това, което е имало преди. “

Изпълнителният орган на Европейски Съюз признава „ забележителните усъвършенствания на енергийната успеваемост, които промишлеността на центровете за данни направи през последните десетилетия “.

И доста американски огромни софтуерни компании, най-вече работещи с по този начин наречените хиперскалери, също дадоха обещание да разчитат само на зелена сила за силата, която употребяват.

И Гугъл, и Meta показват ангажимент да съчетаят своите интервенции, в това число центрове за данни, със 100 % възобновима сила. Тези задължения са част от по-широки екологични задължения, като да вземем за пример цели за заменяне на повече вода, в сравнение с употребяват в своите интервенции.

Но макар че тези дейности може да са доброжелателни, те също провокираха локална опозиция.

Огромните уреди към този момент заемат десетки хектари земя, най-вече в селските региони. Изграждането на вятърни паркове и слънчеви паркове, които са в интерес на центровете за данни, а не на локалните поданици, не постоянно се харесва на жителите, като деятелите на Зееволде, които трансфораха казуса в един от главните си причини против планувания обект.
Двоен преход
Новият проект на Комисията – част от по-широк проект за цифровизиране на енергийната мрежа – също ще „ изследва “ настояването на операторите да разкриват настрана косвените излъчвания на парникови газове, които произтичат от закупуването на услуги в центрове за данни и „ обмисля “ енергиен етикет за сървъри и артикули за предпазване на данни, според плана.

Целта е да се опълчи на рецензиите от законодатели и неправителствени организации, че се случва прекомерно малко, откакто промишлеността подписа съглашение с Комисията през 2021 година, което даде необвързващ ангажимент за играчите в промишлеността да понижат високия екологичен и въглероден отпечатък на центровете за данни. Споразумението неведнъж е обект на рецензии за това, че е било употребявано за лобиране за други огромни софтуерни цели.

Законодателите и неправителствените организации също споделиха, че желаят регулирането да отиде по-далеч от актуалните начинания като условия за екодизайн, кодекс на държание за енергийна успеваемост и екологични критерии за публични поръчки.

Всичко това принуждава Европейски Съюз да реши своите двойни упоритости да стане по-екологичен и по-дигитален. Той желае 75 % от европейските компании да употребяват облачни услуги до 2030 година и в това време се стреми към „ неутрални във връзка с климата, високо енергийно ефикасни и устойчиви “ центрове за данни.

Зеленият холандски народен представител Ким ван Спарентак е песимистичен.

В избран миг цифровизацията ще попречи на устойчивия преход “, предизвести тя.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР