Местните избори чукат на вратата, а обединението между Продължаваме промяната

...
Местните избори чукат на вратата, а обединението между Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Местните избори - конкуренция между обединените ПП-ДБ

Местните избори чукат на вратата, а обединяването сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България " към момента няма отговор на въпроса по какъв начин тъкмо ще се яви на тях - къде кандидатурите ще са общи и къде не, ще има ли авансово подписано споразумение - за каквото приканиха от ДСБ на последното съвещание на необятното си управление. Изпитание за съдружните връзки, с изключение на огромните регионални градове, може да се окаже и... Община Горна Оряховица, където като претендент за кмет има възможност да се яви отново разпознаваемият народен представител - отцепникът от Българска социалистическа партия - Явор Божанков.

Всеки с претендент

Засега е ясно - съоснователят на " Телерик " Васил Терзиев ще е общият претендент за кмет на София, като упованието е неговата номинация да бъде публично показана на 27 юни. Първоначално от ПП-ДБ обмисляха да се явят с обособени листи в столицата с концепцията, че ще имат по-голямо посланичество в общинския съвет, само че по информация на Клуб Z листата ще е една - с цел да нямало объркване с другите номера.

Както е известно, в столицата ПП-ДБ ще си партнира и със " Спаси София ", която неотдавна е партия. Очаква се лицето на " Спаси София " - самостоятелният общински консултант Борис Бонев, още веднъж да е в листите, като планът е в следствие той да бъде препоръчан за ръководител на общинския съвет.

Засега не е ясно по какъв начин двете обединения в новото обединяване ще разпределят претендентите за районни кметове в столицата. Почти несъмнено е, че за нови мандати ще бъдат препоръчани лицата на Демократична България Трайчо Трайков, Георги Илиев, Константин Павлов, кметове надлежно на " Средец ", " Слатина " и " Лозенец ".

Напрежение обаче има в Пловдив. Както Клуб Z писа, вероятни номинации там са депутатите от квотата на Демократична България Манол Пейков и Йордан Иванов, както и този от квотата на Политическа партия - Росен Костурков. В дясната коалиция надвива концепцията общественикът и издател Пейков, прочут и с гражданските си дарителски акции, да е общият претендент. Неотдавна обаче Костурков, в компанията на прясно избрания председател на комисията по правни въпроси и също народен представител от Пловдив - Стою Стоев, направи едно некоординирано с сътрудниците изказване при посещаване в града, с което на процедура стартира обособена кметска номинация на " Промяната ".

Вътрешнокоалиционна борба ще има и за Варна -  от Политическа партия държат на бившия регионален шеф в мандата на кабинета " Петков " - Благомир Коцев, а Демократична България припознава известната локална активистка и шампионка по преференциален избор - депутатката Стела Николова.

Подобна е и обстановката в Бургас, където дясната коалиция счита да номинира националният представител и някогашен общински консултант Димитър Найденов, а Политическа партия - отговарящият на същата биография Константин Бачийски.

За Русе към този момент като любимец се постанова Иван Белчев (ДБ), също народен представител със стабилен преференциален избор.

Малката-голяма Горна Оряховица

Интересна конкуренция сред Политическа партия и Демократична България евентуално ще се следи за Горна Оряховица. Очаква се номинация там да е Йордан Байчев, известният настоящ кмет на Долна Оряховица (ДБ). Парламентарен слух обаче понесе като евентуален негов конкурент депутата Явор Божанков. Макар гражданска номинация за Народното събрание, Божанков е причислен към квотата на " Промяната ".

Пред Клуб Z Божанков удостовери, че обмисля дали да не се впусне в конкуренцията за родната си Горна Оряховица, само че показва, че към момента не са водени диалози вътре в необятната коалиция за това.

Божанков доби огромна известност в последно време като " дразнител " за " Възраждане ", чиито депутати направиха опит да му забранят да приказва от парламентарната естрада. В предишния парламент той бе изключен от групата на Българска социалистическа партия, чийто народен представител от гражданската квота бе, откакто обществено изрази противоречие с позициите на социалистите по отношение на войната в Украйна и връщането на хартията като всеобщ прийом за гласоподаване. В настоящето Народно събрание той влезе от листите на ПП-ДБ.

На локалните избори през 2019 година Божанков бе претендент за кмет на Горна Оряховица на локалната коалиция от Българска социалистическа партия, АБВ и " Движение " 21, като отиде на балотаж с Добромир Добрев (ГЕРБ) и загуби с малко под 5 на 100.

По информация на Клуб Z двете обединения в обединяването занапред ще водят диалози за сключването на авансово съглашение по какъв начин ще се явят на вота тази есен. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР