Местните данъци остават непроменени, но ще бъдат увеличени някои такси

...
Местните данъци остават непроменени, но ще бъдат увеличени някои такси
Коментари Харесай

Бюджетът на Пловдив през 2022 г. ще нахвърли половин милиард

Местните налози остават непроменени, само че ще бъдат увеличени някои такси Спортните уреди са приоритет и през 2022 година - с изключение на започнатите планове, са отделени още 5 млн.лв. за пускане построяването на нови спортни зали и комплекси Очаква се строителство на 2 учебни заведения и редица детски градини, а новите зелени зони остават на стадий обмисляне
През тази година бюджетът на община Пловдив за първи път надвишава половин милиард - локалната власт ще разполага с 526 млн.лв. или с 26% повече от 2021 година Година преди преди локалните избори обаче общината не възнамерява революционни промени и доста нови планове и е предпочела да се придържа към към този момент започнатите.

На представянето на плана пред медиите кметът Здравко Димитров не пропусна да изтъкне преимуществата на воденото до тук ръководство в границите на техния мадат, както и средствата, които са били планувани и/или дадени на общината по времето на ръководството на ГЕРБ. Кметът бе безапелационен, че в средата на годината ще има актуализация на бюджета. Тя евентуално ще следва обещаната от държавното управление смяна в държавния бюджет.

" Галопиращата инфлация прави бизнесмените по-предпазливи и някой от тях не желаят да подписват договорите (с общината - бел.ред), чакайки възможното решение на Министерството на финансите да може определените компании да подписват анекси за цените на материалите ", разясни Димитров. Въпреки това той дефинира бюджета като " реален ".
Реклама Приходите - налозите няма да се подвигат, чака се по-добра събираемост
В началото на годината старателно бе коментирано, че огромна част от локалните налози и такси ще се покачат, което провокира необятно публично отрицание. Вероятно в резултат на това общината се отхвърли от тези си планове, като нарастване се планува единствено при някои услуги на общинските предприятия.

Въпреки това в плана за тазгодишния бюджет e очакван растеж на локалните доходи от налози и такси с към 60 млн.лв. Те би трябвало да доближат 264 млн.лв. От тях обаче 70 млн. Лв. Са временен излишък от предходната година. Заместник-кметът по финансите Величко Родопски изясни, че се чакат повишени приходи както от имуществените налози и общинските такси, по този начин и от санкциите и глобите.

Малко под половината от приходите в бюджета за тази година или 261 млн.лв. са трансфер за делегирани от страната действия. Те се усилват с над 30 млн.лв. по отношение на 2021 година Заради увеличении заплати на работещи в обществената сфера, прехрана на децата в детската градина и така нататък Общината ще отдели 18 млн.лв. за съфинансиране на делегираните от страната действия.
Реклама
От всички тези средства за финансовото положение на общината са от голяма важност изравнителната дотация (5.2 млн.лв.) и целева дотация за финансови разноски (3.7 млн.лв.), които влизат като помощ в Пловдив. Градът не получи изравнителна дотация за предходната година а повода за това е въведеното през 2019 година ограничаване за достъп до този вид дотации от " по-богатите " общини или тези с данъчни приходи от над 120% от нивото им за страната на човек от популацията.
Къде ще отидат парите
Капиталовата стратегия на Пловдив за 2022 година се възнамерява да бъде за малко под 250 млн. лева, от които 130 млн. лева са европейски средства. От тях най-вече пари (над 100 млн.лв.) ще се отделят за благоустройство на града, включително ремонт на улици, улично осветяване, Воден план и така нататък

В плана на разноските все още не е включен планувания, който бе утвърден на последната Общинска сесия за още спортна инфраструктура. Това евентуално ще се случи при актуализацията единствено след няколко месеца.

Акцентът в проекта пада върху планове, които нееднократно общината е определяла като предпочитани. Такива са входно-изходните артерии на града, за които общо се плануват над 11 млн.лв. - " Кукленско шосе ", за което средствата са планувани още през 2021 година, както и " Голямоконарско шосе " и " Рогошко шосе ", за които отчасти са обезпечени средства. В бюджета са вкарани и плановете от 30-милионния заем - пробивът под Водната плата, улиците " Царевец " и " Хаджи Димитър " и " Модър-Царевец ". В проекта са включени и част от средствата по интегрирания план за водите в Пловдив.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Места 3 Право 1 Банки и финанси 2 Места 3 Медиа и реклама 1 Места 2 Право 3 Компании Реклама
Спортната инфраструктура е несъмнено най-важната част от водената от настоящето ръководство политика и кметът Димитров ще продължи да строи спортни уреди и през тази година. Предвидени са неразходените пари по двата клубни стадиона, както и гласуваните спомагателни 5 млн от общинския бюджет. Предвижда се и довършването на две спортни зали ( " Дунав " и ЕГ " Иван Вазов " ). Средствата, отделени за подкрепяне на пловдивските противоречиви клубове, са 2 млн. лева - колкото в никакъв случай до момента.

Що се отнася до екологията - " толкоз пари до момента община Пловдив не е отделяла за този сектор ", сподели кметът. Въпреки това в бюджета няма отделени средства за нови зелени площи или озеленяване. Пари се плануват единствено за разработка на планови стратегии и мероприятия, чието осъществяване обаче не се възнамерява да стане със лични средства.

Работата на отрасловия кмет и съответната дирекция ще е ориентирана към създаване на методология за зони с ниски излъчвания, основаването на цифрова карта на зелената система, ръководство на разделното събиране на боклуци, правене план за рехабилитация на р. Марица, както и пускане активността сметищата наоколо до Пловдив.
Какво остава отвън бюджета
За значимите за града планове, които все още не са включени в плана (например остарялата постройка на БНБ), кметът Димитров разяснява: " Дайте ми един милиард лв. и ще създадем чудеса. Искам всичко да направя, само че няма по какъв начин едновременно ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
За Зоологическата градина в бюджета за 2022 година са отделени 500 хиляди лева, които биха стигнали единствено за разплащане с фирмата-изпълнител. Въпреки обещанията за обезпечаване на средства за ремонт, едвам 500 хил.лв са отделени през 2022 година за кино " Космос ".

В бюджета за което още е в развой на регистрация, има отделени единствено 100 хил.лв.- планувани за настоящи разноски, хонорари, лицензи и така нататък Тоест за момента опасенията, че това ще е следващото кухо общинско сдружение, в което ще се наливат средства - остава, защото няма ясна и точна информация по какъв начин се работи по него. За " смарт плана " в Пловдив, който включва и ръководството на електронно-билетната система - работата е на стадий план.

Общественото разискване на бюджета ще е през идната седмица, а доникъде на април се чака планът да се гласоподава и от Общинския съвет.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Градове
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР