Местната власт и строителната фирма "Артекс" влязоха в ожесточен спор,

...
Местната власт и строителната фирма "Артекс" влязоха в ожесточен спор,
Коментари Харесай

Законно ли е искането за събарянето на небостъргача Златен век?

Местната власт и строителната компания "Артекс " влязоха в яростен спор, откакто районният кмет на община "Лозенец " изиска от ДНСК да събори небостъргача "Златен век ".

Новоизбраният областен кмет Константин Павлов пусна искане към арх. Иван Несторов, шеф на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), да издаде заповед за срутване на строящата се от години постройка. Като претекст Павлов показва, че разрешителното за градеж е изгубило правното си деяние.

В своя позиция от строителната компания споделят, че решение от 30 юли 2019 година Софийският административен съд е удостоверил валидността на Разрешението за градеж на „ Златен век “ и е отменил заповедта на ДНСК за прекъсването на градежа. Въпреки решението на Софийският административен съд работата по обекта е спряна, до момента в който излезе дефинитивно решението по проблема на Върховния административен съд.

Всъщност след първото позволение за градеж от 2007 година основният проектант на София Здравко Здравков е издал пет заповеди за корекции в първичния план, които на процедура легализират противоречивия му финален вид. С първата от тях е дал опция вместо в началото плануваните шест подземни равнища на постройката, те да бъдат редуцирани „ краткотрайно “ до три.

С втората той „ заковава “ трите равнища с аргумента „ подпочвени води “, а с третата Заповед от в началото оповестения план като офис-сграда, която по закон би трябвало да има 3000 паркоместа, те се „ стопяват “ до 120, като предназначението на обектите в нея се трансформира в „ ателиета “, които са с повърхност от по 254 кв.метра. На процедура с тази смяна се „ легализира “ понижения брой на паркоместата, защото за едно ателие е належащо да има единствено едно паркомясто.

Доста любопитна е и още една заповед на арх. Здравков - от 10 август 2017-а ( РА50-527) с която служебно се създава изменението на настоящи Подробни устройствени проекти за регулация на част от околност „ Лозенец “ І част, която включва 16 квартала към „ Кръста “, като необичайно за какво има и едно изключение - на този.на „ Златен век “.

Специалисти в тази област настояват, че това е направено, точно с цел да се даде опция там да се утвърдят промени в градоустройството, които да решат и въпроса с намаляването на изискващите се по закон избран брой паркоместа към постройката. Като в това време се дава опция, изчезналата численост да бъде „ попълнена “ в прилежащи на постройката парцели.

Решението на Административния съд бе и самобитно удостоверение на голям брой публични правни мнения на видни правни експерти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов.

Строителството на небостъргача бе спряно от ДНСК по разпореждане на премиера Бойко Борисов. На 8 април се организира среща в кабинета му в Министерския съвет, в която участваха строителният министър Петя Аврамова, кметът Йорданка Фандъкова и представители на инициативния комитет, който стачкува против градежа. Тогава претекстовете за блокирането на дейностите бяха "нарушения при строителството и неналичието на годно строително позволение. "

Борисов свика тази среща в разгара на абсурда "Апартаментгейт " и откакто стана ясно, че водещи политици от неговата партия ГЕРБ са придобили първокласни парцели от компанията "Артекс ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР