Месец и половина преди изборите в САЩ изглежда, че кандидатът

...
Месец и половина преди изборите в САЩ изглежда, че кандидатът
Коментари Харесай

Месец и половина преди изборите в САЩ: Байдън докосва победата, чудо трябва на Тръмп |

Месец и половина преди изборите в Съединени американски щати наподобява, че претендентът на демократите Джо Байдън съвсем допира успеха, до момента в който знамение би трябвало на настоящия президент Доналд Тръмп, с цел да завоюва втори мандат.

Според осреднените социологически изследвания на национална база, преднината на Байдън пред Тръмп все още е 7,1%. Изборната система на Съединени американски щати обаче е такава, че в този индикатор би трябвало да се вглеждаме деликатно. Не е несъмнено, че този, който е спечелил повече гласове (т.нар. popular vote) ще е идващият президент. Четири пъти се е случвало тъкмо противоположното. Най-драстичният случай е от изборите през 2016, когато Хилъри Клинтън завоюва близо 3 милиона гласа повече от Тръмп, само че загуби конкуренцията. 

Причината е в особената изборна система на Съединени американски щати, която дава по-голяма тежест на дребните щати, за сметка на огромните.

На 3 ноември американците официално не гласоподават за президент. Те дават своя избор за електорална гилдия, която на 14 декември, ще гласоподава за президента.

Колегията се състои от 538 гласоподаватели. 270 гласа са нужни, с цел да бъде определен президент.

Защо дребните щати имат по-голяма тежест?

Всеки от 50-те щата на Америка (плюс D.C. - федералния окръг Колумбия), без значение от размера му, има по двама делегати в електоралната гилдия. Останалите 435 се разпределят съгласно популацията, което живее във всеки един щат.

Например - на Аляска се поставя единствено един пратеник съгласно броя на популацията й, на Калифорния  53. Но и единият и другият щат получат по двама делегати, колкото се поставят на всеки. Така Калифорния, която е 53 пъти по-голяма по население, има единствено 18 пъти по-голяма електорална тежест от Аляска.

Тъй като по традиция за републиканците гласоподават по-малките щати в Средния Запад, това деформиране може да бъде доста огромно, както се случи на предишните избори.

Сигурните гласове: Байдън 118 - Тръмп 63

Има щати, в които единият от двамата канидати води с толкоз доста, че нищо до края на изборите не може да промени спечелилия. Наричат ги solid states и в тях разликата е над 20%.

Почти сигурните гласове: Байдън 222 - Тръмп 125

В щатите, в които разликата сред двамата претенденти е над 10, само че по-малко от 20%, Байдън също има забележителна преднина пред Тръмп - 51 против 29 гласа в електоралната гилдия. Въпреки че предизборната акция още не е почнала, макар че дебатите са основен миг в нея и от тях ще зависи доста, прекомерно малко евентуално е някой от тези щати да обърне вота си.

В други щати обаче разликата е сред 5 и 10%. В тях Байдън също е водеща фигура - 53 против 33 гласа.

Така все още наподобява, че Байдън събира близо два пъти повече гласове от Тръмп - 222 против 125. Т.е. Байдън би трябвало да събере единствено 48 гласа от колебаещите се щати, които общо са 191.

Колебаещите се щати

Колебаещите се щати, в които силите на републиканците и демократите са изравнени, са били основни за успеха по време на няколко президентски избора. Помним трагичното второ преброяване във Флорида, когато под 4000 гласа дадоха успеха на Буш в цяла Америка.

Флорида, която носи 29 гласа в електоралната гилдия, и в този момент се колебае. Разликата там е единствено 1% в интерес на Байдън. Колебаят се и другите два обичайно завързани щата - Пенсилвания и Охайо. Но в Охайо също води Байдън - с 2,4%, а в Пенсилвания разликата е 4,3% в интерес на Байдън. Всъщност Тръмп води единствено в три от колебаещите се щати - Тексас, Джорджия и Айова, които от дългогодишни замъци на републиканците, са се трансформирали в колебаещи се щати.

Байдън води във всички останали. Преднината му е над 4% в Мичиган и Аризона. В Невада и Уисконсин, тя надминава 6%. Американските анализатори още не ги отбелязват като сигурни за Байдън, единствено тъй като републиканците са печелили множеството предходни избори там. Подобно е ситуацията в Ню Хемпшир, където Байдън води с 5,5%.

Не всичко е изгубено за Тръмп

Към момента преднината на Байдън в народен мащаб е 7,1%. На 13 юли беше 8,8%. Някой би споделил, че понижава, различен, че остава постоянна - зависи от гледната точка.

Със сигурност акцията, която стартира след броени дни, ще повлияе на гласоподавателя. Със сигурност дебатите - първият, на 29 септември, ще са от голямо значение. Но все пак все още наподобява, че Джо Байдън съвсем допира успеха, а знамение ще би трябвало на Тръмп, с цел да обърне резултата.

Мисури в никакъв случай не губи

Има един значим знак, който демонстрира, че Тръмп още има шансове. На нас може да ни наподобява несъизмерим, само че в действителност е статистически потвърден факт - Мисури в никакъв случай не губи, а там води Тръмп. От 1904 година до момента Мисури постоянно е дал своя вот за спечелилия, без значение от коя партия е той. Американците изясняват това с присъщата логика на психиката на жителите му. Когато първите заселници са тръгвали от Източното крайбрежие да покоряват Дивия Запад, постоянно са минавали през Мисури. Смелите са траяли към Дивия Запад, рационалните са останали вечно в Мисури.

Има обаче и три изключения - през 1956, 2008 и 2012 година, даже рационалният Мисури се е подвел и е дал своя вот за губещия.

Любопитни обстоятелства

Winner takes all В 48 от 50-те щата " спечелилият взима всичко " - всички делегати в електоралната комисия са от партията на спечелилия, без значение с какъв брой дребна разлика е спечелил. Само в два щата е друго - Мейн и Небраска. Мейн е разграничен на 2 елементи и всяка от тях избира собствен представител. Другите двама се дефинират според от това кой има повече гласове в целия щат. В Небраска е същото, единствено щатът е разграничен на 3 елементи.

Може ли делегатите да гласоподават против своя претендент? Може, и 165 делегати към този момент са го правили в цялата американска история. Наричат ги " безчестните електори ". Почти всички случаи са на вътрешно-партийни избори, само че има няколко и в същинската президентска конкуренция. На щатско равнище няма закон, който да не разрешава това, само че към 2020 година 33 щата имат локален закон против " безчестните гласоподаватели ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР