Мениджърът на Facebook Inc. и признат за дете-чудо Палмър Лъки

...
Мениджърът на Facebook Inc. и признат за дете-чудо Палмър Лъки
Коментари Харесай

Палмър Лъки е уволнен от Facebook заради подкрепа към Тръмп?

Мениджърът на Фейсбук Inc. и приет за дете-чудо Палмър Лъки бе считан за изгряваща звезда на Силициевата котловина, когато на прага на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, той подари 10 000 $ на група, ориентирана срещу Хилари Клинтън.
Неговото подаяние провокира отрицателна реакция измежду сътрудниците му. Шест месеца по-късно той към този момент е отвън компанията. Нито Фейсбук, нито Лъки обществено обявиха за какво той напусна колоса на обществените медии. Когато даваше показания пред Конгреса поради абсурда с персоналните данни на потребителите, основният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг отхвърли, че решението е обвързвано с политиката.
Оказва се обаче, че Лъки е пратен в отпуска, а по-късно уволнен, написа в свое следствие Wall Street Journal, базирайки се на източници, осведомени с въпроса. Наскоро самият той е споделил пред свои доближени, че повода е неговата поддръжка за Доналд Тръмп и фурора, който политическите му убеждения са провокирали във Фейсбук и Силициевата котловина.
Вътрешнофирмена имейл връзка във Фейсбук демонстрира, че въпросът е бил разискван на най-високо равнище в компанията. През есента на 2016 година, в следствие от неодобрение от дарението, мениджърите на Фейсбук, в това число Зукърбърг са оказали напън на Лъки да изрази обществено поддръжката за претендента Гари Джонсън макар дългогодишната му поддръжка за Тръмп, излиза наяве от сведения на осведомени източници и от връзката, която е била прегледана от създатели на The Wall Street Journal.
Напускането на Лъки от Фейсбук бе предвестител на редица разногласия, които се развихриха през последната година измежду преобладаващо демократичната просвета на Силициевата котловина,
Мениджъри на Фейсбук, Twitter Inc. и Гугъл, поделение на Alphabet Inc., трябваше да отговорят на въпроси от страна на депутатите за евентуални пристрастия в отношението им към консервативни гледни точки. Лидерите на софтуерните компании признават, че Силициевата котловина е преобладаващо демократична - Зукърбърг съобщи в Сената, че е това е „ извънредно ляво място " - само че твърдо поддържат тезата, че политиката не играе роля в метода, по който те модерират информацията на своите уеб сайтове.
26-годишният Лъки е наел юрист, профилиран в трудовите правни отношения, който твърди пред Фейсбук, че компанията е нарушила законите на Калифорния поради натиска на мениджърите Лъки да изрази поддръжката си за Джонсън и поради наказването на служителя си поради политическите му дейности и пристрастия.
Впоследствие Лъки и неговият юрист са договорили извънсъдебно съглашение за най-малко 100 млн. $, представляващо съществено нарастване на премиите и бонусите, които би получил до юли 2019 година, плюс пари в брой, настояват източници, осведомени с въпроса. Наградите посредством акции и бонусите са вследствие на продажбата на компанията за виртуална действителност Oculus VR на Фейсбук през 2014 година за повече от 2 милиарда $, договорка, която обезпечи на младия управител общо към 600 млн. $.
Говорител на Фейсбук разяснява пред WSJ, че „ недвусмислено напускането на Палмър не се дължи на неговите политически възгледи. Благодарни сме за приноса му към Oculus и се радваме, че той продължава интензивно да поддържа промишлеността на виртуалната действителност ".
Лъки основа Oculus през 2012 година, до момента в който е бил младеж, с краудфъндинг акция за 2,4 млн. $. Той се отхвърли от следване по публицистика в Калифорнийския щатски университет, Лонг Бийч, с цел да работи върху компанията си дружно със съоснователя Брендън Ирийб (който също напусна концерна, само че преди седмици). Когато продават стартъпа си на Фейсбук, Лъки стана разпознаваемо лице в промишлеността на виртуалната действителност, появявайки се в изявление за списание Time, в което споделя, че технологията „ е напът да промени света ".
Лъки е дълготраен покровител на Тръмп и даже е написал писмо до телевизионната звезда през 2011 година, като го е призовал да се кандидатира за президент. Пред свои другари младият бизнесмен твърди, че прочитането на книгата на Тръмп „ Изкуството на договорката “ на 13-годишна възраст е провокирало неговото предприемаческо въображение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР