Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор опроверга спекулациите относно потенциалното

...
Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор опроверга спекулациите относно потенциалното
Коментари Харесай

Мексико излезе с официална позиция за присъединяването си към БРИКС

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор опроверга спекулациите по отношение на евентуалното присъединяване на Мексико в икономическия блок БРИКС.

Във вторник той посочи , че администрацията му няма желание да се причислява към тази асоциация. Обрадор акцентира, че до момента в който други страни може би се стремят към участие в БРИКС, Мексико продължава да се концентрира върху укрепването на съюзите в границите на северноамериканския район по стопански, географски и геополитически аргументи.

Слуховете за евентуалния интерес на Мексико към БРИКС се появиха при започване на март, провокирани от изказването на южноафриканския външен министър Наледи Пандор, в което се предполагаше, че няколко разрастващи се страни, в това число Мексико, обмислят присъединение към блока.

Президентът Обрадор постави завършек на тези клюки, заявявайки, че приоритет на Мексико е укрепването на съществуващия контракт със Съединените щати и Канада. Тази тактика има за цел да ускори районното съдействие, взаимната работа и обмена на вложения и технологии. Обрадор акцентира и смисъла на поддържането на мощна работна мощ.

БРИКС се обрисува като обещаваща опция за страните от южното полукълбо, които се стремят да смекчат икономическия и комерсиалния напън от страна на западните страни. С над 40 % от международното население и 30 % от международния Брутният вътрешен продукт – БРИКС има доста въздействие.

Това не е първият случай, в който президентът Обрадор отхвърля да направи компромис с въздействието на Съединените щати в интерес на по-тесни връзки с латиноамерикански сътрудници.

През януари той отхвърли предлагането на Бразилия и Аржентина за въвеждане на обща валута за Латинска Америка, като удостовери уговорката на Мексико към щатския $ като валутен пример.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР