Мексиканските власти заловиха Овидио Гусман, син на известния наркобарон Ел

...
Мексиканските власти заловиха Овидио Гусман, син на известния наркобарон Ел
Коментари Харесай

Мексиканските власти заловиха сина на наркобарона Ел Чапо

Мексиканските управляващи заловиха Овидио Гусман, наследник на известния наркобарон Ел Чапо, заяви Ройтерс. Новината за залавянето пристигна след нощ на конфликти в град Кулиакан в северния щат Синалоа, където се намира и едноименният наркокартел - една от най-могъщите организации за трафик на опиати в света.
Овидио, трансформирал се в основна фигура в картела " Синалоа " след ареста на татко си, бе арестуван за малко през октомври 2019 година от силите за сигурност. Скоро по-късно обаче той бе освободен, с цел да бъде избегнато кърваво възмездие от страна на неговия наркокартел, което бе и объркващ неуспех за мексиканските управляващи.

Тази заран силите за сигурност бяха заети с опитите си да овладеят ответната реакция на семейство Гусман в региона, сподели Кристобал Кастанеда, началник на службата за социална сигурност в Синалоа.
По улиците се виждаха опожарени коли и тежковъоръжени чиновници на реда, които патрулират с пикапи. 
Местните управляващи приканиха хората да останат по домовете си и оповестиха, че поради конфликтите учебните заведения и институциите са затворени. " Молим жителите на Кулиакан да не напущат домовете си поради блокадите в разнообразни елементи на града ", написа в " Туитър " кметът на града Хуан де Диос Гамес.

 В обществените мрежи се появиха видеа, на които се виждат тежки среднощни сражения в Кулиакан, чието небе е осветено от изстрели от хеликоптер.
Летището в града също е станало цел на принуждение. Мексиканската самолетна компания " Аеромексико " съобщи, че един от самолетите ѝ е бил улучен от изстрел малко преди плануван полет до град Мексико. При случая няма ранени, само че тази нощ аеропортът ще остане затворен. 
Овидио беше арестуван в град Мексико преди срещата на върха на Северноамериканските страни, която ще се състои идната седмица в мексиканската столица. Във форума ще взе участие и американският президент Джо Байдън, а един от обсъжданите проблеми ще бъде точно сигурността.  
Според мексикански публични лица карцерът на Овидио Гусман евентуално би трябвало да послужи като доказателство за съдействието сред Съединени американски щати и Мексико в тази сфера преди визитата на американския държавен глава.
Вашингтон беше предложил премия от пет милиона $ за информация, която може да докара до задържането на Овидио.
Все още не е ясно дали той ще бъде екстрадиран в Съединени американски щати, следвайки ориста на татко си Ел Чапо, който излежава доживотната си присъда си най-строго охранявания американски федерален затвор в щата Колорадо, отбелязва Ройтерс.
В последно време Съединени американски щати оказаха по-голям напън върху Мексико да ускори битката си с незаконни организации като картела " Синоала “. Причина за това стана внезапното увеличение на смъртните случаи, свързани със синтетичния опиоид фентанил, който се създава и изнася от мексикански незаконни групировки.
Едуардо Гереро, началник на компанията " Латина консултинг “, която изследва проведената престъпност в Мексико, предизвести, че карцерът на Овидио Гусман може да отслаби картела му " Синоала “, само че въпреки това може и да помогне на главния му противник - известния с насилието си картел " Халиско ново потомство ".
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
27 Sep 2022114005 Sep 2022138107 Апр 2022337925 Март 2022159101 Март 2022226616 Фев 20224431КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231253524 Дек 2022324304 Яну 2023332428 Дек 2022706
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР