Международният кино-литературен фестивал Синелибри, който и тази година ще омагьоса

...
Международният кино-литературен фестивал Синелибри, който и тази година ще омагьоса
Коментари Харесай

Романи оживяват на големия екран

Международният кино-литературен фестивал Синелибри, който и тази година ще омагьоса публиката със сюжети от книги, претворени на екрана, ще се състои сред 18 октомври и 8 ноември под мотото „ Възпитание на възприятията “.Форумът приспособява част от програмата си за редом лъчение онлайн посредством платформата Neterra TV+(www.neterra.tv/plus), която от август е с нов образ и по-богато наличие.  

С мотото „ Възпитание на възприятията “ Синелибри отдава респект на един от най-влиятелните френски писатели на XIX век - Гюстав Флобер. Стогодишнината от рождението на непрежалимия виртуоз на словото Валери Петров ще бъде превъзходен мотив да се съберат негови фенове от всички възрасти. Афишът ще означи 10-та годишнина от гибелта на Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго, чиито съобразителни алегории звучат смайващо настоящо. Програмата планува още честване на 250 години от рождението на гениалния немски композитор Лудвиг ван Бетовен и 40 години от трагичната гибел на безконечния „ бийтъл “ и идеалист Джон Ленън. Кинозаглавията тази година ще бъдат разпределени в няколко модула, обединени от слогана „ Възпитание на възприятията “. Секцията с филми, които се състезават за огромната премия за литературна акомодация, носи заглавие „ Ако всички мислеха еднообразно, нямаше да има надпревари “. Останалите модули са титулувани предвид на жанровата специфичност на филмите: „ Доводите на сърцето “, „ Сънят на разума… “, „ Който няма възприятие за комизъм, няма усеща “, „ Музиката е стенограма на страстите “, „ Мъдростта побеждава ориста “. Секцията с документални филми е озаглавена „ Когато обстоятелствата говорят… “,  а българските екранизации са под знаковата фраза „ Само ти, сърце… “. Фестивалът ще предложи и няколко „ Кратки изкушения “ - определени късометражни филми, които също се уповават на литературни творби.

Съпътстващата стратегия дава обещание блестяща поредност от галавечери на културите, които тази година приобщават създатели от Франция, Съединени американски щати, Испания, Италия, Унгария, Дания, Португалия и Ирландия. Припомняме формалния видеоклип на шестото издание на Синелибри: В журито за  късометражен филм по претекстове от литературна творба лизат Мартина Апостолова - актриса, Неда Морфова – режисьор, Стефан Денолюбов – артист, Калоян Божилов – оператор, Петър Крумов - публицист и режисьор. Предвиден е награден фонд от 2000 лв. за спечелилия, а празничната гала по награждаване, съпроводена от прожекции на отличените филми, ще се организира на 1 ноември. Освен София домакини на събитията ще бъдат Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Благоевград. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР