Международният фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник, който e

...
Международният фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник, който e
Коментари Харесай

Над 10 000 кукери и сурвакари от Балканите гонят злото на фестивала в Перник

Международният фестивал на маскарадните игри " Сурва " в Перник, който e най-големият в България и на Балканите, е най-шумното и пъстро място този уикенд. 29-ото следващо издание на фестивала събира на едно място над 10 000 участници, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Кристиян Скримов, пиар на Община Перник, описа пред БГНЕС, че първото издание на фестивала " Сурва " е било през 1966 година, като на него са взели участие към 800 сурвакари единствено от Пернишка област. " В момента на този фестивал ще има над 10 000 участници, като през днешния ден по улея чакаме да преминат към 4 200 души, като не броим задграничните групи ", означи той.

Участниците тази година са главно от Балканите. Присъстват групи от Хърватия, Черна гора, Сърбия, Турция, Северна Македония, Румъния, Словения, Гърция, Италия и още доста други.

Българските кукери идват безусловно от цялата страна. " Имаме сурвакари, кукери, джамалари и всичките производни на този бит. Най-много тази година са от Пернишка област както постоянно. 42 са групите с над 4 000 участници. Имаме 10 групи тази година, които идват за първи път на фестивала, т.е. традицията се развива в цялата страна ", сподели Скримов, който е извънредно щастлив, че в групите има доста младежи. По думите му повече от 60% от всички сурвакари и кукери са младежи до 30 – 40-годишна възраст.

" 2 500 от тях са деца. Не споделяме тези числа, с цел да се хвалим, а с цел да покажем в действителност, че Сурва и традицията ще пребъде ", акцентира той.

Кукерът Пейчо Иванов е от Ямболско. " Играем кукери от дребни и това е тръпката ни ", сподели пред БГНЕС той. Мъжът изясни, че групата му върви на фестивали, отдадени на кукерската и сурвакарската традиция, и е печелила доста награди и златни медали. За четвърти следващ път идват на фестивала в Перник и се надяват, че отново ще вземат златото.

Георги е от Кавадарци, Северна Македония. Пред БГНЕС той посочи, че имат традиция за Василица да гонят злите духове от къщите. Джоломарите обикалят Балканите и показват ритуала, а на фестивала в Перник идват за осми следващ път. Мъжът благодари за поканата групата му да бъде част от събитието. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР