Международния филмов фестивал в Берлин започна вчера в сянката на

...
Международния филмов фестивал в Берлин започна вчера в сянката на
Коментари Харесай

10 от най-интересните филми на Берлинале

Международния кино фестивал в Берлин стартира през вчерашния ден в сянката на " Алтернатива за Германия " и войната в Газа. Форумът е прочут с политическата си ангажираност и с изключение на звездите по аления килим мина и негър модел с афиш с надпис:  " Не на расизма, не на АзГ ", а водещите на церемонията по откриването Хаднет Тесфай и Джо Шюк  започваха с изявления, които по-късно дефинираха като ориентирани към " слона в стаята " - политиката, отбелязва Deadline. 

" Когато има хиляди жертви и в Близкия изток има толкоз доста принуждение след 7 октомври, какво желаеме и чакаме от един кинофестивал? Какъв желаеме да бъде той ", попита Тесфай във встъпителните си думи. Разбира се, че това ни въздейства като на хора и несъмнено, че има отражение и върху институции като " Берлинале ". Затова не можем да си позволим да се вършим, че не е наша работа. Защото е наша, 100 % ", сподели актрисата. 

 

Several actors and actresses took a stand against right-wing extremism at the grand opening gala of the 74th Berlinale.

For more on the event: https://t.co/m38ujazDyDpic.twitter.com/DuCSFWwBRQ
— DW News (@dwnews) February 15, 2024
Берлинаре е първият от трите водещи европейски кинофорума в годишния календар, преди тези в Кан, който се организира през месец май, и във Венеция през септември. 74-ото издание на Берлинале ще показа продукции  на режисьори и артисти от целия свят, звезди, политическа документалистика и самостоятелни продукции.  Филми от главната конкурсна стратегия, както и от секциите Encounters, Panorama, Forum, Generation, Retrospective и късометражни от Berlinale Shorts, ще бъдат представяни в дните на кинофорума в разнообразни салони в немската федерална столица.  

Според Variety конкурсната програма  е " най-силната селекция на фестивала през последните последните години ". Ето някои от най-интересните заглавия, измежду които и от другите секции. 
Small Things Like These
Адаптация на бестселъра на ирландската авторка Клеър Кийган, която ще се бори за " Златна мечка ".  Филмът споделя практиката на манастирите сред 1920 и 1990 година да дават за осиновяване извънбрачни деца и да експлоатират техните майки. Действието се развива в католическа Ирландия през 80-те години, а Килиан Мърфи е в ролята търговец на въглища, обхванат от виновност и съмнения дали да помогне на момиче, държано в така наречен " пералня " Магдалена " за " пропаднали млади дами ", ръководена от монахини. Това е първият ирландски филм, който взе участие от 2017 година в конкуренцията за " Златна мечка ", и е на белгийския режисьор Тим Милантс, режисирал част от епизодите на известния сериал Peaky Blinders, в него участват още английските актриси Мишел Феърли ( " Война на тронове " ) и Емили Уотсън ( " Чернобил " ).

" Иронията в книгата е, че споделя за християнин, който се пробва да извърши християнски акт в едно дисфункционално християнско общество ", сподели преди премиерата Мърфи, който е номиниран за премия " Оскар " за ролята си в " Опенхаймер ". Той добави, че изкуството може да излекува " груповата контузия ".   

Една любовна история и една научнофантастична драма...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР