Международните правозащитни прганизации отправиха остри критики срещу Китай заради смъртната

...
Международните правозащитни прганизации отправиха остри критики срещу Китай заради смъртната
Коментари Харесай

Остра критика към Китай заради смъртната присъда срещу Лай Сяомин

Международните правозащитни прганизации насочиха остри рецензии против Китай поради смъртната присъда, наложена на някогашния китайски партиен функционер Лай Сяомин. Той беше задържан през 2018 година по обвиняване, че за десетилетие е взел подкупи за общо 1.8 милиарда юана (215 милиона евро).

Според " Хюман Райтс Уоч " с тази присъда Китай прави огромна крачка обратно. Китайските управляващи обявиха, че закононарушенията, осъществени от Лай, са станали по времето, когато той е бил ръководител на Huarong Asset Management. Фирмата е основана през 1999 година, с цел да се оправи с неприятните заеми на най-големите държавни банки в Китай.

" Налагането на смъртна присъда на Лай Сяомин за финансови закононарушения, като взимане на рушвет, е възмутително и недопустимо и очевидно нарушава уговорките на Китай да съблюдава интернационалните стандарти за правата на индивида ", съобщи Фил Робъртсън, заместник-директор азиатския офис на " Хюман Райтс Уоч " пред ББС.

Според него смъртното наказване би трябвало неотложно да бъде сменено със затвор.

" Китай прави огромна стъпка обратно във връзка с правата в това, а усилието очевидно е отдадено на това да се сътвори атмосфера на боязън измежду предприемачите ", добавя Робъртсън.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР