Международната рейтингова агенция Moody`s Investors Service публикува доклад, в който

...
Международната рейтингова агенция Moody`s Investors Service публикува доклад, в който
Коментари Харесай

Moody's обяви кои ще са най-пострадалите от пандемията икономики

Международната рейтингова организация Moody`s Investors Service разгласява отчет, в който се правят оценка загубите на националните стопански системи, които нанесе пандемията от COVID-19. В него анализаторите предвиждат дълготрайни отрицателни последствия за множеството страни по света, като означават обаче, че някои от тях ще могат да излязат от рецесията с минимални вреди.

" Скоростта на възобновяване и отпечатъка от пандемията ще зависят от структурата на дадена национална стопанска система, способността на стоковите пазари и пазарите на труда да се приспособяват към резултатите от пандемичния потрес, както и от качеството на антиковидните държавни политики и степента на всеобща имунизация в страните ", показват от Moody`s.

Страните са разпределени на три групи според от разликата сред предпандемичната прогноза на Moody за действителен Брутният вътрешен продукт през 2020-2023 година и актуалната прогноза за техния Брутният вътрешен продукт за същите години. Най-малко наранени ще са стопанските системи, чийто планиран Брутният вътрешен продукт ще бъде единствено с 2% (или по-малко) под прогнозата отпреди рецесията.

Тези със междинни вреди ще са, при които  прогнозираният им Брутният вътрешен продукт е под 2-8% до равнището отпреди рецесията. Най-силно наранени пък ще бъдат стопанските системи, чиито загуби по отношение на предпандемичната траектория на Брутният вътрешен продукт надвишават 8%.

Оказва се, че най-големи загуби ще имат нововъзникващите и така наречен стопански системи  на границата (frontier) - изключително тези, чиито доходи са мощно подвластни от характерни браншове като туризма. Страните с най-голяма тежест на дълга, даже без да се вземат поради пандемията и слабите институции, които не могат да поддържат съответно възобновяване, също са изложени на риск.

Moody`s смята за най-засегнати Шри Ланка, Суринам, Лаос, Индия, Тунис и Перу.

Според агенцията само дребна група страни могат да избегнат съществени стопански шокове. Техният действителен Брутният вътрешен продукт до 2023 година ще бъде единствено малко по-нисък или даже по-висок от прогнозите преди пандемията. Това са най-вече напредналите стопански системи, в това число Съединени американски щати, по-голямата част от Западна Европа, както и Китай. 

В Съединени американски щати и еврозоната имунизациите са в напреднала фаза и големи фискални тласъци оказват помощ на стопанската система да се възвърне по-бързо. В страни като Китай, Южна Корея или Сингапур реакцията на управляващите на здравната рецесия съгласно специалистите е била много ефикасна поради строги карантинни ограничавания през цялото време вследствие на което медицинските институции са се справили с повишаването на заболеваемостта.

Анализаторите от интернационалната рейтингова организация също по този начин означават, че " икономическото влияние на рецесията с COVID-19 ще изостри основни проблеми, свързани с бюджетния недостиг и натрупването на дълг на страните. Това ще докара до по-ниски приходи, задълбочаване на неравенството и задълбочаване на бедността ". 

В отчетът се предвижда, че световният стопански напредък през 2021 година ще бъде 5,7%, забавяйки се до 3,3% до 2023 година В определени разрастващи се и по-бедни страни пандемията компенсира напредъка, реализиран през предходните години в понижаване на бедността и социално-икономическото неравноправие.

Отделно в отчета на Moody`s се приказва за страните, зависещи от туризма като те се дефинират като най-пострадали от пандемията. 

От позиция на пазара на труда пандемията форсира трендовете, които към този момент започнаха да се развиват като автоматизация и цифровизация на работните места, само че увеличи комерсиалния протекционизъм. Изправени пред пандемията, пазарите на труда са изправени пред спад на продуктивността, изключително в браншове, които изискват човешко наличие, съгласно отчета.

Намаляването на производството от своя страна ще докара до понижаване на приходите на семействата и предприятията, което директно ще се отрази на данъчните доходи в бюджетите и ще изостри проблемите с обслужването на обществения дълг. Такава орис чака страните, в която огромна част от налозите е от сферата на стоките и услугите, предизвестяват от Moody`s.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР