Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация

...
Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация
Коментари Харесай

Аспартамът е възможен канцероген. Какво значи това?

Международната организация за проучване на рака към Световната здравна организация (СЗО) класифицира публично аспартама като " вероятен карценоген за хора ". Синтетичният подсладител се употребява за производството на редица храни - най-много в нискокалорийните безалкохолни питиета, печивата, млечните артикули, дъвките без захар, зърнените закуски, инстантното кафе и други.

" Ракът е една от заболяванията с най-голям % на летален излаз в международен мащаб. Учените непрекъснато работят, с цел да откриват евентуални причинители на заболяването или фактори, които подготвят към нея - вярата е да се понижат смъртните случаи ", изяснява Франческо Бранка, шеф на отдела за хранителна сигурност към СЗО. " Изследванията на аспартамът демонстрират, че макар че няма проблем при приблизително употребяваните количества, евентуалните резултати от това би трябвало да се изследват по-щателно ".

По-добре да пием вода

" Препоръката не е да се заобикалят подсладителите въобще, само че би трябвало да се подхожда с внимание ", споделя Бранка. Според специалистите всеки, който желае да си купи безалкохолни питиета със захар или подсладители, би трябвало да се замисли дали просто да не пие вода или питиета без подсладители.

Международната организация за проучване на рака разгласява изводите си за аспартама в медицинския вестник The Lancet Oncology. Там се разказват лимитираните доказателства за връзка сред потреблението на този подсладител и случаи на рак на черния дроб. Важно е да се означи, че специалистите от Агенцията правят оценка единствено дали някоя субстанция може кардинално да аргументи рак. Няма съответно изложение за това какво количество би трябвало да употребява човек, с цел да се изложи на риск от онкологично заболяване.

Препоръчителният най-много консумация на аспартам в Европейския съюз е 40 мг на кг тегло. Според СЗО човек, който тежи 70 кг ще доближи рискови равнища на консумация, единствено в случай че пие сред 9 и 14 кенчета безалкохолна напитка с високо наличие на аспартам на ден. Според актуалните проучвания тези, които употребяват по-малко от това количество, не са изложени на нараснал риск от рак.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Три храни, които понижават риска от рак

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР