Между Сърбия и Косово наблюдаваме напрежение от етнически характер, който

...
Между Сърбия и Косово наблюдаваме напрежение от етнически характер, който
Коментари Харесай

Искрен Иванов: Путин може да взриви АЕЦ Запорожие

Между Сърбия и Косово следим напрежение от етнически темперамент, който на този стадий ще остане на равнището, на което е сега.

Това сподели за Euronews Bulgaria интернационалният анализатор Искрен Иванов.

На няколко пъти KFOR демонстрираха, че са в цялостна подготвеност да реагират, в случай че нещо се случи. На този стадий и двете страни си насочат провокации, само че е рано да приказваме за спор. Не считам, че сърбите ще рискуват да създадат нещо. По-скоро спорът ще остане замразен в идващите месец-два. В взаимозависимост от това накъде се насочи геополитическият баланс на силите в Украйна, ще забележим дали ще станем очевидци на ескалация на напрежението в Западните Балкани.

Думите на Вучич са индиректна опасност за боен спор, само че до момента в който НАТО е в подготвеност да пази своите страни-членки в района и до момента в който Европа застава зад Косово и Албания, една сръбска провокация би довела до районен спор, в който представете си, че бъде задействан член 5. Това значи да влезе и нашата страна.
Аз мисля, че Сърбия не би рискувала нещо като боен спор, в който тя е сама против няколко страни. Не мисля и че Русия би могла да я подтикне на този стадий, тъй като има задоволително проблеми в Украйна. Руските войски там имат съществени проблеми в напредъка си. Ако имаме някакъв районен конфликт, той ще е плод на сръбския шовинизъм, а не на съветската политика на Балканите.

Докато нямаме цялостна интеграция на Западните Балкани в някакъв по-широк формат, този спор в миналото ще свърши. Тъй като Сърбия няма да влезе в НАТО, в миналото ще се постави точна на спора. Той по-скоро ще остане замразен, ще се възобновява понякога. Но даже и Русия да загуби войната в Украйна, всички сме осведомени по какъв начин работи Сърбия в историята и знаем, че огромна част от военните спорове, в които взе участие са по нейна самодейност.

Тук става въпрос за шовинизъм, а там където има шовинизъм нормално има и война.

По мотив войната в Украйна, Иванов сподели, че на този стадий силите сред Русия и Украйна са изравнени. Първата причина са новите американски ракетни установки, който съществено изравниха паритета сред украинските сили и руснаците. Второто е тактиката на Украйна, която е правена от украински офицери със забележителен стаж, които познават добре съветското военно изкуство, тъй като те самите са учили в руски военни академии. Ако Украйна продължи в същите темпове, е допустимо през есента тя да премине в контранастъпление. Но на този стадий е мъчно да дадем оценка кой би бил победител в спора.

Възпиращият фактор пред вероятно контранастъпление на Украйна е нуклеарното оръжие. Имаше изявление на съветското външно министерство, че на Русия не ѝ би трябвало нуклеарно оръжие, с цел да победи Украйна.

Но в случай че Путин види, че неговият режим е заплашен и че пред съветската национална сигурност има екзестенциални закани като примерно украинско навлизане, той може да прибегне до използването на оръжия за всеобщо заличаване. И не е нужно това да стане по стандартния метод – посредством стартиране на бомби. Една детонация в Запорожката нуклеарна електроцентрала стига. Тогава ще има наранени страни като Полша и Германия, които ще упорстват за задействането на член 5. Тогава България ще бъде една от най-засегнатите страни, тъй като сме доста близко географски.

Това е последното оръжие на Русия и тя ще го употребява когато и в случай че види, че губи войната. Другият вид е нещо в Москва да се промени и да станем очевидци на някакъв прелом. Но това е малко евентуално поради съветската история, сподели Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР