Механичната тракция е част от лечението на болките в гръбначния

...
Механичната тракция е част от лечението на болките в гръбначния
Коментари Харесай

Механичната тракция и ролята ѝ в лечението на болките в кръста


Механичната тракция е част от лекуването на болките в гръбначния дирек. За първи път е препоръчана от британския ортопед-хирург доктор Джеймс Сириакс през 1950 година Данни за потреблението на тракции и операции за лекуване на проблеми в гръбначния дирек датират обаче още от преди две хиляди години.

Какво съставлява механичната тракция?

Всъщност, тракцията или разтягането съставлява пасивно разпъване на структурите на гръбначния дирек за раздалечаване на телата на прешлените и освобождение на повече пространство посред им, за редуциране/намаляване на дисковата протрузия/ херния.

Един от резултатите, който се чака от механичната тракция е “обтягането” на задния надлъжен лигамент*, който реализира напън върху междупрешленния диск и го централизира, като по този метод се чака редукция на херниирания диск.

Механичната тракция основава налягане близо до атмосферното, само че по-ниско, което оказва напън върху проблематичната зона на диска и способства за редукцията му.

Механичната тракция “отблокира” и т.н фасетни стави, с които контактуват между тях прешлените.

Доказателства за позитивно въздействие на механичната тракция са открити на контролни компютърни аксиални томографии (КАТ) преди и след потреблението на механична тракция за лекуване на болки в кръста от дискогенен генезис 1.

Все отново е заблуда, че механичната тракция може да реализира редуцуране на всеки дисков пролапс. Дали да се приложи механична тракция или не се взема решение на база история на казуса на пациента и задълбочено проучване от експерт.

Механичната тракция може да бъде изпълнена в два съществени режима - непрекъснат и променлив режим на тракция. Според доктор Сириакс непрекъснатата тракция дава опция мускулите да бъдат “изолирани” и по този начин механичната тракция да влияе главно върху междупрешленния диск. Непостоянната механична тракция съгласно него предизвика инстикт на разпъване (стреч рефлекс) в мускулите към гръбначния дирек и това прави този тип тракция неефективна в редуцирането на херниирания диск

3.

Как се извършва механичната тракция?

Механичната тракция може да бъде изпълнена в няколко разнообразни позиции - лежащ по тил, лежащ по стомах и други Най-често употребяваната позиция е, когато пациентът е лежащ по тил на специфична лечебна софа (Фиг. 1).

Фиг. 1 Пациент с болки в кръста при навеждане обратно (екстензия) - изходна позиция за механична тракция

Ако пациентът има повече болежка в кръста при навеждане напред, то той се слага лежащ по тил с възглавници под колената. Ако болката е повече при навеждане обратно (екстензия) в кръста, то се слага дребна масичка под краката му (Фиг. 1)

Каква е дозата при механична тракция?

Механичната тракция се продуцира от специфичен уред, чиято тракция се мери в килограми (кг). Най-често в практиката се употребява 30-35 кг, за де се реализира в действителност мечтана тракция в лумбалния дял на гръбначния дирек или малко повече от 25% от тежестта на съответния пациент.

Първата процедура е нормално към 20 мин., като силата и времето за влияние се усилват. Повече от 50-55 кг не се ползват, само че постоянно се съобразяваме със структурата на пациента.

Свързани публикации.. Приложение на нееластичен тейпинг в кинезитерапията 0 Нарушения на позата на човешкото тяло. Как да се оправим с кинезитерапия? 0 Ефективно лекуване на болки в гръбначния дирек и ставите посредством мануална терапия 1

В края на процедурата механичната тракция се отпуска постепенно от апарата. Пациентът не става незабавно седнал или прав след процедурата защото това крие риск от появяване на симптоматиката, а е належащо да се изпълнят няколко извършения като прегъване и разгръщане на колената и други, в няколко серии.

Ако това не предизвика болки в кръста се минава към последователно сядане и изправяне от кушетката. В идващите десетина минути не се разрешава на пациента да сяда без значение къде - в кола, стол и така нататък

Какви са показанията и противопоказанията за механична тракция?

Едно от най-важните противопоказания е острото лумбаго или в случай че всяко придвижване в кръста предизвика болежка. Ако се направи механична тракция това може да утежни нещата. Дори доста постоянно пациентът се усеща добре по време на процедурата, само че по-късно се влошва симптоматиката. Ако пръстенът на междупрешленния диск е раздран то това е противопоказание за тракция, както и пациент над 60-65 години е противопоказан за тракция.

Пациенти с присъща анаталгична (изкривена от болка) поза, както и такива с изявен ишиас повече от 6 месеца, изявена отпадна симптоматика и мускулен недостиг също са противопоказани за механична тракция.

Показани за тракция са най-вече пациенти под 60 години възраст и такива без скъсване на пръстена на междупрешленния диск.

Не забравяйте, че повода за болежка в кръста може да е друга при всеки един от нас и е нужна консултация със експерт преди използване на механична тракция.

*Заден надлъжен лигамент (връзка) - Започва от тялото на втори шиен прешлен (C2) стабилизира целия гръбначен дирек в задната част на тялото на прешлена по този начин, че да ограничи несъразмерната флексия (сгъване) на гръбначния дирек и също по този начин да укрепи междупрешленния диск.

Библиография:

1. Ozturk B., Gunduz OH, Ozoran K, Bostanoglu S., Effect of continuous lumbar traction on the size of herniated disc material in lumbar disc herniation. Rheumatol Int. 2006 May;26(7):622-6. Epub 2005 Oct 25.
2. Geraldine I. Pellecchia, MA, PT, Lumbar Traction: A Review of the Literature, JOSPT Volume 20 Number 5 November 1994

3. Cyriax J.,: Textbook of Orthopedic Medicine, Volume I: Diagnosis of Soft Tissue Lesions, London: Bailliere Tindall, 1982
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР