Медицинското наименование на омазнения черен дроб е чернодробна стеатоза. Особено

...
Медицинското наименование на омазнения черен дроб е чернодробна стеатоза. Особено
Коментари Харесай

Режим на хранене при омазнен черен дроб

Медицинското название на омазнения черен дроб е чернодробна стеатоза. Особено рисково положение. При това заболяване огромно количество мазнини се натрупват в черния дроб.

Омазненият черен дроб дълго време /понякога с години / няма признаци. Това води в множеството случай да неговото късно разкриване. Може да докара даже до цироза. Това е диагноза, при която незабавно би трябвало да се стартира лекуване. Освен приема на медикаменти болните би трябвало да съблюдават и избран хранителен режим.

Омазненият черен дроб не е независимо заболяване, а се получава в резултат на избрани фактори. Това е съществено заболяване, което може да докара даже до гибел.

Чернодробната стеатоза бива алкохолна и неакохолна.

Алкохолната стеатоза се развива при хора, които дълго време са злоупотребявали със спиртни питиета.

Неалкохолната стеатоза е породена от огромни количества мазнини, които са признати с храната.

Преди да се стартира диетата и даже медикаментозното лекуване, болните би трябвало да пречистят дебелото си черво. След това се стартира всичко останало. Спазването на хранителния режим освен ще усъвършенства положението на болните, само че даже може да докара до цялостното изцеление.

При омазнен черен дроб безусловно неразрешени са:

- Бялото брашно - то би трябвало да се изключи изцяло от менюто на болните;

- Захарни произведения - тяхната консумация утежнява доста положението на болните. Захарните произведения също се изключват;

- Тлъсти меса;

- Прясно мляко;

- Пържено;

- Банани;

- Морски дарове;

- Пъпеши;

- Грозде;

- Колбаси;

- Консервираните храни;

- Алкохолни питиета.

При омазнен черен дроб болните би трябвало да употребяват най-много плодове и зеленчуци. В менюто постоянно би трябвало да участват салатите. При тяхната изработка не би трябвало да се употребява доста сол и олио. Олиото би трябвало да се размени с по-здравословни масла като зехтин и други.

Позволени са също по този начин нискомаслени млечни артикули, бяла риба, нетлъсти меса и храни с невисок гликемичен показател.

Препоръчва се потреблението на пълнозърнести храни, ядки и бобови храни.

При това заболяване болните не трябва да преяждат и да гладуват.

Хранителния режим играе значима роля при лекуването на омазнен черен дроб. Режима би трябвало да се съблюдава най-малко няколко месеца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР