Мътеницата е наричана още бутаница или мътàн. Представлява млечна напитка,

...
Мътеницата е наричана още бутаница или мътàн. Представлява млечна напитка,
Коментари Харесай

Как да си направим мътеница

Мътеницата е наричана още навалица или мътàн. Представлява млечна напитка, сходна на айрана, обичайната за България. Но никога не би трябвало да се бърка с айряна. Получава се при процеса на домашно извличано масло, получено от равни количества прясно и кисело мляко.

В най-обичайния вид се прави от краве мляко, само че не е изключено да бъде направена и от козе, овче и биволско мляко. Разликата с айряна е и още в по-гъстата му консистенция, и съществуването на по-голям % масленост. Съхранява се основно на хладни места.

Вкусът на прясната мътеница е сладостен, само че след ден-два ферментация добива типичният си кисело-резлив усет. В предишното мътеницата е била необятно публикувана, най-много в летните месеци. В последните години обаче тази напитка е изместена от айряна, най-много поради индустриализирането и увеличението на каузи на градското население, както и поради по-лесния и бърз метод на подготвяне.

Мътеница

Необходими артикули:

Равни количества прясно и кисело мляко (може да се подготви и единствено от кисело мляко), подобаващ съд – бутин (цилиндричен дървен съд с бутало или подобен от алуминий, с въртяща се дръжка; може да употребявате и най-обикновен буркан от 0.8 мл. ), вода.

 Домашна мътеница

Начин на подготвяне:

Млеката се слагат в определения съд, като температурата им би трябвало да е към 36-38 градуса, с цел да се отдели по-лесно маслото. Добавя се и малко количество вода, към 1:3 по отношение на количеството на млякото. Започва да се „ бие ” с буталото или да се клати буркана, към половин час. Целта е на повърхността да се образува жълт пласт масло.

То се обира и течността под него е мътеницата. Тя е второстепенен артикул, получен при обособяване на маслото от млякото. Охлажда се и е най-добре да се остави няколко дни да ферментира. Тогава е най-хубава за пиянство, защото вкусовите и и потребни качества се ускоряват неведнъж.

Има доста предписания, включващи мътеницата. Поради сложното и разкриване обаче, е най-добре да си я извършите домашна. Ако не стане от първия път не се отчайвайте - на нашите баби и дядовци са им коствали години да усвоят тази технология.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР