Масово недоволство сред гражданите и местната власт предизвика класирането за

...
Масово недоволство сред гражданите и местната власт предизвика класирането за
Коментари Харесай

КМЕТОВЕ НА БУНТ: Фалшименто при санирането с пари от Плана за възстановяване

Масово неодобрение измежду жителите и локалната власт провокира класирането за безплатното саниране по Плана за възобновяване и резистентност. Кметовете на Смолян, Русе и Стара Загора оповестиха, че са изпратили протестни писма в Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Те упорстват за преразглеждане на класирането. В Благоевград и Кюстендил също не са удовлетворени от резултатите. Съмненията са за подправени енергийни обследвания.

Заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски (ПП-ДБ) разгласи, че ще инициира чуване на Агенцията за стабилно енергийно развиване, която лицензира компаниите, извършващи енергийните обследвания.

Недоволството не е изненада поради големия интерес към програмата – над 3000 подадени оферти за над 4 милиарда лева В същото време бяха утвърдени едвам – 756 многофамилни жилищни здания за малко над 1.1 милиарда лева Класирането беше оповестено от Министерство на регионалното развитие преди Коледа и провокира голям брой въпроси, на които с днешна дата няма отговори.

Дисбаланс сред общините

Диспропорцията в утвърдените планове сред обособените общини е това, което прави усещане и нервира както хората, по този начин и кметовете по места.

Варна и Бургас са безспорните отличници с оползотворяването на целия им избран предел за финансиране. При 80 млн. лева за всеки от двата града Варна получава 79.8 млн. лева за 31 блока, а Бургас – 78.5 млн. лева за 29 блока.

В същото време други огромни градове като Русе, Стара Загора, Пловдив, София, Смолян, Благоевград получават от една трета до половината от средствата по планувания им предел.

Например за община Русе са утвърдени 7 блока за общо 21.2 млн. лева, в Благоевград 18 за 16.5 млн. лева Най-отчайващо е ситуацията в Стара Загора – едвам 8 блока за 12.4 млн. лева

Средно за шестте огромни града Стара Загора, Русе, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин, няма нито една община с повече от 55% усвоен запас. Средно безвъзмездната помощ за общините от групата е 18.1 млн. лева при оптимален предел от 50 млн. лева

В същото време има позволено финансиране от над 90% в други общини.

Според кмета на Русе Пенчо Милков по този метод е опорочена опцията средствата от Плана за възобновяване и резистентност да доближат до повече общини и да се избегне забележителна териториална централизация на вложенията в избрани общини и региони.

Отново се следи приоритизиране на избрани градове и райони за сметка на други, което води до дисбаланс в развиването на страната, разяснява Пенчо Милков. По този мотив той е изпратил искане до Министерство на регионалното развитие за преразглеждане на класирането.

За същото упорства и кметът на Смолян Николай Мелемов. Според него не е прилаган обединен метод при оценката на плановете оферти. Мелемов упорства да се отчетат и характерните особености на другите райони. За Смолян са утвърдени единствено 5 жилищни здания за 4 млн. лева от 60 кандидатствали. Това е едвам 6 на 100 от избрания за общината предел.

Към момента няма формален коментар от Министерство на регионалното развитие за несъответствието сред обособените райони.

Най-вероятно повода за това е, че класирането е направено въз основа на получените точки по шестте критерия, като най-вече идват от енергийното проучване и предлаганите ограничения.

Реклама

Съмнения за подправени енергийни обследвания

В същото време енергийните обследвания породиха подозрения за подправени данни в тях за постигане на оптимален брой точки. Съгласно заложените условия за кандидатстване енергийните обследвания не подлежаха на никакъв надзор и е доста евентуално в тях да има погрешни данни.

Особен интерес съставлява високият брой на жилищни здания с оптимален брой точки – 140, съсредоточени в избрани градове. Министерство на регионалното развитие би трябвало да изясни по какъв начин се реализира този резултат, разяснява енергиен инспектор пред Mediapool.

При използването на „ типово строителство “ в България и съществуването на здания със сходни характерности в цялата страна е забавно да се изследва по какъв начин в някои региони такива здания могат да вкарат ограничения за успеваемост с оптимален резултат, всеобщо достигайки енергиен клас „ А “, а в други документите не демонстрират такава опция, разяснява и кметът на Русе.

Пенчо Милков показва „ вяра посочените индикатори да се основават на реалистични данни, а не на съзнателно повишени стойности в документите за енергийна успеваемост “.

„ По този метод няма да се реализиран задачите и знаците в програмата, а ще се сътвори предпоставки за опорочаване на цялата процедура и налагане на финансови корекции за сметка на българските данъкоплатци “, разяснява Милков.

Заради подозренията за подправени енергийни обследвания заместник-председателят на парламентарната комисията по енергетика Радослав Рибарски ще изиска чуване на Агенцията за стабилно енергийно развиване, която лицензира компаниите, извършващи енергийните обследвания.

Той призна, че Министерство на регионалното развитие няма задачата да ревизира направените енергийни обследвания, тъй като те се удостоверяват от Агенцията за стабилно енергийно развиване.

„ Дали там има пропуск и дали всички енергийни инспектори са създали действителни обследвания, е въпрос, който стои “, разяснява Рибарски пред БНР.

Нови къщи за сметка на остарели панелни блокове

Недоволство има и от страна на жителите. Те недоумяват по какъв начин до възобновяване са позволени нови къщи и блокове строени в края на предишния век и началото на този, а в това време най-старите панелни блокове с по 6 – 7 входа, строени през 60-те и 70-те години на предишния век са останали запаса.

В Кюстендил да вземем за пример е утвърдена за саниране 3-етажна къща на ул. „ Калосия “ №2, която е събрала неразбираемо по какъв начин 120 точки. Видимо къщата наподобява нова, тук-там се виждат тухли „ Итонг “, неотдавна сложена дограма и неизмазани към момента стаи на първия етаж, сподели инспекция на място. Според съседи в къщата живее фамилията на шефа на общинското дружество „ Ученическо хранене “.

Одобрен за саниране е и относително нов блок строен в края на 90-те години на ул. „ Георги Тертер “ в Кюстендил. В същото време така наречен „ Червен блок “ на ул. „ Цар Освободител “ №229, строен през 60-те години е в аварийния лист.

Жители на Кюстендил описаха, че в огромна част от утвърдените за саниране блокове живеят общински чиновници на разнообразни позиции. За това из града хората приказват, в случай че никой от общината не живее в твоя блок или нямаш връзки, възможностите за саниране клонят към нула. Все отново има и изключения измежду утвърдените блокове.

Новият кмет на Кюстендил инж. Огнян Атанасов даде обещание, че ще направи всичко допустимо, с цел да обезпечи в допълнение финансиране от Териториалния проект за Справедлив преход за енергийно възобновяване на жилищни здания. Той съобщи, че ще упорства да се даде приоритет на включените в аварийния лист.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР