Маските, които покривали главите на египетските мумии, дават информация за

...
Маските, които покривали главите на египетските мумии, дават информация за
Коментари Харесай

Древноегипетски маски издават болестите на предците ни

Маските, които покривали главите на египетските мумии, дават информация за заболяванията, от които са страдали хората в древността, считат американски учени.

Международен екип от специалисти анализирал 32 маски на мумии на 2000 години, съхранявани в Британския музей и в музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк. Резултатите от разбора били съпоставени със признаците на мозъчни и нервни болести.

Изследването на неврологичните болести в древността е мъчно, тъй като липсва добре непокътната мозъчна и нервна тъкан. Изследването обаче посочило, че от античните маски може да се извлече скъпа информация, отбелязва Джон Стивънс от Националната болница по неврология и неврохирургия в Лондон (Великобритания).

Той прибавя, че " диагнозата ", получена при проучването на маските, е била доказана от разбори на черепа на мумията. Анализът на други трийсетина естествени черепа, както и на над 200 маски убедил специалистите, че когато е изобразено накриво лице, не става въпрос за немарливост от страна на античния портретист, а за обективно заболяване.

Когато маската демонстрира асиметрично лице, същата асиметрия се повтаря в черепа на изобразения на нея човек, твърди Стивънс. Екипът, управителен от Ото Апенцелер от Научноизследователска здравна фондация в Ню Мексико (САЩ), изследвал маски от гръко-римската ера.

По това време измежду представителите на египетската междинна класа били известни маските, които покривали главата на мумията и трябвало да показват покойника в отвъдния живот. На една маска е изобразен млад мъж с асиметрично лице.

Анализът на черепа му също показвал типичен признаци на прогресивна лицева хемиатрофия, а точно изтъняване на черепа от едната страна и стапяне на намиращите се изпод тъкани.

Сред маските учените разкрили два случая на синдрома на Пари-Ромберг, при който лицевите кости се унищожават, един случай на овални зеници, който се свързва с форма на диабет. Три други маски носят белезите на нервно заболяване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР