Мащабната криза, която Шри Ланка преживява в момента, може да

...
Мащабната криза, която Шри Ланка преживява в момента, може да
Коментари Харесай

Поредната страна зове Русия на помощ

Мащабната рецесия, която Шри Ланка претърпява сега, може да бъде доста смекчена - само че при едно значимо изискване. Говорим за опцията за доставки на нефт от Русия. Има известия, че президентът на Шри Ланка ще изиска такива доставки персонално от съветския водач. Така ли е в действителност и какво би трябвало и може да направи Русия в такава обстановка?

Русия още веднъж е потърсена за избавление. Този път апелът идва не от Близкия изток (където Москва избави Сирия от ислямските терористи), нито от Източна Европа (където в този момент Русия избавя ДНР и ЛНР от украинските терористи). Спасение търси Шри Ланка, чиято стопанска система съгласно локалните управляващи е на ръба на колапса.

Перфектната стихия

Островът беше обзет от същинска “перфектна буря”. Последиците от неточности в обществената администрация (включително отвод от химически торове, фрапантни понижения на налозите и други), спадът на приходите от туризъм заради ковид, внезапното повишаване на цените на храните и въглеводородите доведоха до най-сериозната икономическа рецесия в съвременността история на Шри Ланка.

На 12 април страната банкрутира. Националният дълг надвишава 50 милиарда $, а тази година Шри Ланка би трябвало да изплати 7 милиарда $. Освен това до 2026 година е длъжна да заплати още по пет милиарда.

Островът няма такива пари. Ситуацията се утежнява още повече от обстоятелството, че локалните са взели пари на заем не от съответна страна, с която постоянно е допустимо да се спогодят за бартер (Индия през май представляваше 2% от външния дълг, Китай - 10%, а Япония - 13%), не от интернационалните организации, които могат да бъдат уверени да отпишат или преструктурират задължения (Световната банка съставлява едвам 9% от дълга), а на пазара. Почти половината от целия дълг се държи от частни вложители.

Но жителите на Шри Ланка не желаят от Русия пари - те се нуждаят от нефт и гориво. Цената на бензина доближи 1,5 $ за литър, на дизела - 1,3 $ за литър, само че и с тези пари е мъчно да се купи гориво, защото на процедура няма. Министърът на енергетиката на страната Канчана Виесекера сподели, че преди възобновяването на доставките наличното гориво ще отиде най-вече за публичния превоз, генераторите на сила и промишлеността. Не се знае по кое време ще бъдат обновени доставките, тъй като жителите на острова не могат да го купят на външните пазари („ няма пари “), а съгласно слуховете даже Индия, която до неотдавна ги доставяше на заем, сякаш изисква заплащане в брой.

И тук се появи разновидността с Русия. През май Шри Ланка закупи близо 100 000 тона съветски нефт, с цел да върне рафинерията си в употреба – и министър-председателят Ранил Викрамасингхе сподели, че „ в случай че можем да получим нефт от други източници, тогава добре. В противоположен случай ще бъдем принудени още веднъж да се обърнем към Русия”.

Някой, несъмнено, ще сметне това за опит за изнудване на външните сътрудници на Шри Ланка или даже за засегнатост към Москва - само че думите на премиера отразяват актуалните действителности на интернационалната търговия.

„ Те, както всички останали, се опасяват от вторични наказания. Индия, несъмнено, може да си разреши такива покупки без непотребни извинения - само че шриланкийците ще би трябвало да се изясняват дълго време”, изяснява Алексей Куприянов, началник на отдела за Южна Азия и Индийския океан в ИМЕМО на РАН. Затова управляващите на Шри Ланка изясняват обстановката по подобен метод, че сякаш не са имали избор.

Всъщност в действителност не са имали избор. “Доколкото разбирам, Шри Ланка се нуждае не от нефт, а от подготвени петролни артикули. Можем да им доставяме и двете, само че потенциалът за пречистване на нефт в Шри Ланка е стеснен. Ето за какво, за бързото унищожаване на горивната рецесия са нужни точно подготвени петролни продукти”, разяснява Игор Юшков, учител във Финансовия университет и специалист Фонда за национална енергийна сигурност.

Какво става там?

Явно към този момент са водени предварителни договаряния. Според публицистите от Шри Ланка съветският дипломат на острова Юрий Материй е споделил на локалните депутати, че съветското законодателство не разрешава на Русия да прави покупко-продажби с банкрутирала страна, което „ шокира всички “.

Въпреки това посланикът незабавно сякаш е добавил, че президентът Путин има пълномощията да заобиколи тези ограничавания, което значи, че водачите на Шри Ланка би трябвало да се извърнат непосредствено към главата на съветската страна. И се твърди, че президентът на Шри Ланка към този момент приготвя посещаване в Москва. Освен това той ще би трябвало да се договаря за доставки не с съветските компании, а с Владимир Путин, заради характерната скица на заплащане.

Разбира се, чисто теоретично има опция заплащането да е парично. Има клюки, че Китай може да заплати за Шри Ланка. Тези клюки обаче са съмнителни.

„ Не е ясно за какво Китай би трябвало да заплаща за доставките, в случай че може непосредствено да доставя нефт, закупен от Русия, на Шри Ланка “, споделя Алексей Куприянов.

Освен това, съгласно специалиста, Пекин няма причина за сходна щедрост. „ Шри Ланка е самостоятелна страна, която твърди, че играе лична роля в района. Тя не е васал, клиент или спътник нито на Индия, нито на Китай. И двете страни са заинтригувани да не разрешат на другата страна да стане по-силна, само че в това време добре осъзнават, че Шри Ланка няма да се трансформира в техен васал “, продължава Алексей Куприянов. Така че самите поданици на Шри Ланка ще би трябвало да платят. В натура.

„ Шри Ланка няма средства да купува гориво, в противоположен случай можеше просто да купува от Русия, от всеки различен снабдител. Следователно Русия може да вземе решение на държавно равнище за непарична транзакция и да делегира такава интервенция на равнище държавни компании. Тъй като в този момент се опитваме да намерим снабдители на артикули от незападни страни, можем да обмислим всъщност бартерни покупко-продажби: ще обменяме петролни артикули за това, което ще се търси на съветския пазар “, споделя Игор Юшков.

„ Сред тези артикули са чай, кафе, подправки – всички тези артикули се търсят у нас. Съществува и доста привлекателен вид за разширение на икономическото ни наличие в Шри Ланка, с присъединяване на нашите компании в ИТ бранша, в инфраструктурни планове (предимно реорганизация на пристанища) и впрочем. Но не съм сигурен, че нашите политически и стопански елитите са подготвени за това в подтекста на украинската рецесия “, споделя Куприянов.

Разбира се, даже и бартерната договорка изисква комплицирани и фини сделки - както на техническо, по този начин и на най-високо равнище. „ Страните може да не се спогодят за еквивалентите на разноските за петролните артикули и стоките, които Шри Ланка може да обезпечи. Но във всеки случай такива схеми за търговия би трябвало да се построяват след политически разговор на най-високо равнище, защото обособените компании няма да могат да се спогодят за нищо. Петролните компании не желаят чай или скъпоценни камъни от Шри Ланка. За тях е по-лесно да продават нефт и петролни артикули на други страни и да получават валута “, споделя Игор Юшков.

Към днешна дата публични лица в Руската федерация към момента не са удостоверили информацията за идното посещаване на водачите на Шри Ланка. Очевидно локалното управление към момента се надява, че Западът (или Персийският залив - по-специално ОАЕ, с които сега се водят преговори) ще доставят петролни артикули сами. И единствено при положение, че тези проекти не проработят, министър-председателят или президентът на Шри Ланка ще отиде публично да изиска от Москва.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР