Мъртва риба изплува в язовир Ивайловград край селата Бориславци и

...
Мъртва риба изплува в язовир Ивайловград край селата Бориславци и
Коментари Харесай

Мъртва риба изплува в язовир Ивайловград

Мъртва риба изплува в язовир " Ивайловград " край селата Бориславци и Малки Воден. В опит да спасят повече от нея, към този момент дни наред риболовци я събират из плитчините и я връщат в язовира. Това не се случва за първи път, а повода за измирането на рибата е незадоволителното количество вода в язовира, част от каскадата " Арда ". Днес рибари и притежатели на къщи за посетители в региона излизат на кротичък митинг. Те дефинират протичащото се като екокатастрофа, която убива и туризма в региона.

" Стотици типове риба остават на изсъхнало заради внезапното отдръпване на водите от язовира и то тъкмо в миг, в който рибата хвърля хайвер, което е пагубно за рибните популации. Това е жестоко нарушаване на закона за рибарството и аквакултурите. Язовир Ивайловград е екипиран с Водноелектрическа централа и се създава електрическа енергия, само че бихме желали да има по-добър синхрон сред Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите, с цел да не се случва това нещо за следващ път ", съобщи един от уредниците на митинга.

Кирил Митов прикани равнището на рибата в размножителния ѝ интервал да бъде релативно непрекъснато и да бъде въведено минимално възможно равнище на язовира.

Вижте още във видеото.

Репортер: Цанка Семерджиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР