Няма реално затягане от страна на БНБ на кредитния пазар

...
Няма реално затягане от страна на БНБ на кредитния пазар
Коментари Харесай

Затегна ли БНБ отпускането на ипотечни кредити?

Няма действително стягане от страна на Българска народна банка на кредитния пазар за ипотечни заеми. В началото на седмицата Българската национална банка реши да вкара тримесечен мониторинг на комерсиалните банки по шест индикатора. Променя ли се нещо за потребителите?

Докладът на Българска народна банка не регистрира неподходяща обстановка на имотния пазар, изясняват финансисти. Няма прегряване във връзка с кредитирането.

" Според заключението на Българска народна банка няма такова прегряване във връзка с кредитирането, само че тя не прави разбор в какво положение е ипотечния пазар. Не може да се каже, че в този разбор има основни рекомендации към банковата система за стягане или отхлабване, а виждаме предизвестие от страна на Българска народна банка, че ще следи този пазар и в случай че се постанова ще се намеси ", сподели доктор Юлиан Войнов, финансист.

Атанас Великов работи като програмист в Русе с четиричленно семейство и за момента се въздържа от заем.

„ Тези критерии доста ме плашат! На този стадий вземам решение да изчакам, рискът е прекомерно огромен! ", счита Атанас Великов.

Критериите, които Българска народна банка ще следи по-зорко обаче не са нови. За " По света и у нас " от Асоциацията на банките показват, че финансовата ликвидност на банките е над междинните за Европейски Съюз, а секторът ще се съобрази с ограниченията на регулатора. Показателите на Българска народна банка са част от моделите за оценка на клиентите.

Банковата система у нас се характеризира с високи равнища на финансова адекватност и ликвидност, които са над междинните за Европейски Съюз. Тя е прецизно контролирана и съблюдава всички регулаторни условия. Банковият бранш приема препоръчаните от Българска народна банка ограничения, като ще се съобрази с тяхното използване. И все още в моделите за оценка на кредитоспособността са включени детайли, свързани с индикаторите, посочени от Българска народна банка.

" Това е аршин, при който към 50% е условието на банките да бъде този дълг към приходите които получат. Нямаме някакво стягане. Другият аршин, който банките наблюдават е какъв брой е заема като % от цената на парцела. В повече случаи е към 80-85%. по този начин, че банките изискват съществено самоучастие ", установи Янко Ценов, кредитен съветник.

Няма нужда Българска народна банка да слага и кредитен таван, изясняват анализаторите, защото банките отпускат заеми при към 80% поръчителство от цената на имотa, само че този % варира съгласно оценката на риска.

" Идеята е банката, посредством този %, който изисква персонално присъединяване от клиента да понижи риска и да направи парцела по ликвиден при бъдеща продажба ", счита Янко Ценов, кредитен съветник.

Докладът на Българска народна банка обаче не изследва въздействието на клиенти с смесен ипотечен и потребителски заем, показват специалисти.

" Не е проучен въпроса дали потребителите на ипотечни заеми в същото време имат втори потребителски заем, който би трансформирал аналитичната гл. т. Ипотечните заеми са от порядъка на 20% от целия кредитен портфейл на банковата система, само че защото приказваме за ипотечен пазар, който е присъщ за семействата и физическите лица, действително 50% от кредите на семействата е в ипотечен заеми и малко размърдване на лихвената политика влизане в ЕЗ, осъществяване на парична политика от ЕЦБ може да промени цялата обстановка ", счита доктор Юлиан Войнов, финансист.

Препоръката е кредитополучателите да заделят средства, с цел да не изпадат в несъстоятелност.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР