Националното музикално училище Любомир Пипков празнува 120-годишнината от основаването си,

...
Националното музикално училище Любомир Пипков празнува 120-годишнината от основаването си,
Коментари Харесай

Музикалното училище Любомир Пипков празнува две 120-годишнини

Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " чества 120-годишнината от основаването си, както и 120-годишнината от рождението на своя патрон. Фотоизложба, запечатала историята на гения, разкриване на барелеф на Любомир Пипков в двора на учебното заведение и концерт на 24 май са част от тържествената стратегия. Голямата годишнина е мотив за среща на сцената сред сегашни възпитаници и ученици със международна популярност.

История, в която музиката е по-красива от думите и звучи още по-въздействащо, когато среща поколенията.

" Ето това момче на фотографията ме връща към времето, когато се готвих за интернационалните състезания, стъпвах на интернационална сцена. Правех го с доста храброст. Дори мисля, че тогава бях доста по-смел от в този момент, когато знам доста повече. Но мисля, че светът е за младите и дано да има доста такива младежи, които да се учат в това музикално учебно заведение ", разяснява Веско Пантелеев - Ешкенази, цигулар.

А младите музиканти ще отбележат своя празник с концерт в зала " България ". Освен Веско Ешкенази дружно на сцената с тях ще излезе и пианистът Людмил Ангелов.

" Много е потребно, когато още от дребни се срещаме с такива персони - огромни имена освен в българската, само че и в международната история на музиката, тъй като те са доста по-напред от нас в този музикален път, който не е лек и могат да ни предадат опит и познания, които ние няма по какъв начин да научим, в случай че не са те ", съобщи Елизабет Кекова, ученичка в НМУ " Любомир Пипков ".

По този път ги води и актуалният шеф на музикалното учебно заведение Столина Добрева. Някога съученичка на цигуларя.

" Това, което аз виждам е, че децата работят със същия хъс и непримиримост. Имат също такива фантазии, каквито имахме и ние - да станат положителни експерти, да се потвърдят. Сега имат и доста повече благоприятни условия. Това, което може би ние желаеме малко повече, ние си приказваме между тях, е да свирят малко повече ", сподели още Столина Добрева, шеф на НМУ " Любомир Пипков ".

Може би пронизващият взор на Любомир Пипков и нотите към него също ще им припомнят за това. Защото от през днешния ден неговият барелеф ще посреща надарените възпитаници на входа на учебното заведение.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР