Големият принос на България към европейската цивилизация е именно, че

...
Големият принос на България към европейската цивилизация е именно, че
Коментари Харесай

Радев: Приносът ни към европейската цивилизация е създаването и разпространението на нова книжовност

Големият принос на България към европейската цивилизация е точно, че нашата страна сътвори и популяризира на всички други славянски нации една нова словесност и просвета. Това съобщи президентът Румен Радев на банкет в посолството на България в Рим във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май. Румен Радев е на двудневно посещаване във Ватикана и Италианската република, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентът благодари на дипломат Тодор Стоянов. За трети път повеждам българската делегация в Рим във връзка 24 май, само че за първи път има събитие от подобен мащаб – толкоз доста наши сънародници и толкоз доста представители и ръководители на италиански държавни културни институции, разяснява президентът. По думите му това е удостоверение за възходящото развиване на връзките сред нашите две страни.

Честването на 24 май в Рим има особена символика и прочувствен заряд, тъй като още през 9 век папа Адриан II приема в " Санта Мария Маджоре " светите братя Кирил и Методий, афишира ги за " равноапостолни " и освещава тяхното дело и скъпи книги. Векове по-късно, през 1980 година Папа Йоан Павел II ги прогласи за съпокровители на Европа поради културните пътища, които те прокараха, съобщи Румен Радев.

За нас, българите, Италия постоянно е олицетворявала свободния човешки дух, креативния ренесансов човек и голям брой български културни дейци сътвориха един извънредно здрав мост сред нашите нации, уточни президентът. Той поздрави присъстващите български учители поради това, че не престават святата задача да възпитават „ нашите деца в дух на любов към България “.

Държавният глава означи репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „ За древността на бащината земя и за българските каузи “, която беше показана в президентската институция през вчерашния ден.

Посланикът на България в Рим Тодор Стоянов приветства присъстващите „ във връзка на един от най-светлите и вдъхновяващи за нас празници “. В навечерието на светлия празник дано си пожелаем да пазим нашето богато, културно и духовно завещание, да съхраним жаждата за култура и да утвърждаваме нравствените си полезности, тъй като те са гаранция за просперитета на нацията ни, сподели посланикът.

В рамките на събитието президентът удостои с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за техните огромни заслуги в региона на културата и образованието почетните консули на Република България за областите Емилия-Романя, Пулия и Лигурия в Италианската република – Франко Кастелини, Анна Мария Патриция Гадалета и Микеле Скандрольо.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР