Марципанът е едно от най-древните лакомства. У нас обаче от

...
Марципанът е едно от най-древните лакомства. У нас обаче от
Коментари Харесай

Кулинарна употреба на марципан

Марципанът е едно от най-древните лакомства. У нас обаче от години царува мнението, че марципанът е това необичайно сходство на шоколад, с не до такава степен прелестен усет, само че на много ниска цена. Това обаче е голяма илюзия.

Марципанът в действителност съставлява примес от настърган прахообразен бадем с пудра захар, от която се получава еластична паста. Съставките му се съчетават толкоз добре, че не им е нужна спомагателна слепваща съставна част.

Истинският марципан действително съставлява една фина бадемова паста с неповторими вкусови качества. Днес, за благополучие, същинският марципан към този момент се предлага и у нас.

И това е единствено поради правилото на Европейския съюз, че нещо може да се продава с названието марципан, единствено в случай че съдържа не по-малко от 14% бадемово масло.

Малцина знаят и за същинското определение на марципана. Той съставлява деликатесна паста, приготвяна от сладки и горчиви бадеми и захар, а от време на време и розова вода. В Европа е прочут от епохи, а корените му се откриват някъде надълбоко в Ориента.

Тъй като съставлява подготвен артикул, марципанът може да се употребява непосредствено. Освен това, заради еластичната си сладка текстура той намира най-широко приложение в сладкарството. Предпочитан е и тъй като се подготвя елементарно и с него може да се моделира.

В доста страни от Европа се подготвят независими сладки фигурки от марципан. Те могат да са всевъзможни – дребни животинчета, плодчета, красиви цветя и всевъзможни формички за декорация на торти и сладкиши.

 Сладки с Марципан

Друг плюс е, че към бадемовата паста могат да се прибавят всевъзможни безвредни бои, като по този метод моделираните фигурки стават освен красиви, само че и по-реалистични. Марципановите елементи и бонбони могат да се украсят с шоколадова, захарна и лимонова глазура.

Друго приложение на марципана е при приготвянето торти. От него може да се разточи кора, която да покрие напълно сладкиша. Освен това марципанът си подхожда извънредно доста с шоколад.

Поради това той е постоянно употребена суровина за пълнене на всевъзможни шоколади и шоколадови бонбони.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР