Мартина Гарабедян, абитуриентка от ЕГ "Пловдив", известна като Английската гимназия,

...
Мартина Гарабедян, абитуриентка от ЕГ "Пловдив", известна като Английската гимназия,
Коментари Харесай

Пловдивска ученичка спечели единствената стипендия за Централна и Източна Европа за Бабсън Колидж

Мартина Гарабедян, абитуриентка от ЕГ "Пловдив ", известна като Английската гимназия, завоюва единствената стипендия за Централна и Източна Европа за образование в Бобсън Колидж, Бостън. Стипендията е на фондация "Кроношпан " и е в размер 500 000 лв., които покриват напълно 4-годишното образование до степен бакалавър, която включва още храна, спане и самолетни билети в двете направления.

"Всичко стартира при започване на тази образователна година, когато в гимназията се получи известие от фондация "Кроношпан ", че предлага една стипендия за икономическия университет в Бостън, описа Мартина Гарабедян, представена от Българска телеграфна агенция. Няма нищо инцидентно, счита ученичката и на смешка добавя, че скоро преди този момент написа есе на тематика "Късметът на квалифицирания ". Не мисли доста, тъй като в този миг фантазията й да учи стопанска система в Съединени американски щати и почналата за това към този момент подготовка, се покриват с опцията за това да получи стипендия.

Мартина приема борбата с няколко десетки възпитаници от България, Полша, Украйна, Чехия, Сърбия и от Хърватска и минава във втория кръг, където в един от заводите на "Кроношпан " в Бургас има няколко изявленията. Там развива и една от дилемите - разработване на бизнесплан.

"Трябваше да си изберем по един напълно елементарен предмет, от препоръчани ни от тях, които са част от всекидневието ни ", добавя Мартина.

Набрала сила от математиката избрах калкулатор, като си мислех, че тематиката ще бъде обвързвана със броене. Оказва се, че този предмет би трябвало да "стане " бизнеспродукт, да се показа по този начин, че хората да го харесат, като няма значение дали това може да се случи - значимото е да сме изобретателни, изяснява ученичката. На правилото "бързи-смели-сръчни " - Мартина вкарва калкулатора в скица като апарат, който може да управлява всички уреди в дома, даже и от разстояние, като всяка една цифра дава отговор на обособен апарат. Има и функционалност да избави дома от пожар, в случай че се не помни електрически апарат включен. Следва подаването на самите документи до университета, минават се още изпити, а в изявление по Скайп, представители на Бабсън Колидж се интересуват за извънкласните й действия, с какво се занимава, кое я е привлякло към стопанската система, за заниманията в Ученическия парламент, чийто ръководител е до предходната година.

На 16 март идва и положителната вест, че Мартина Гарабедян е стипендиантка в Бабсън Колидж, Бостън. Научава го непосредствено от университета, малко по-късно новината е доказана и от фондацията.

"Няма да бъда скромна - доста съм радостна и горда, че съумях ", безапелационна е Мартина и за това благодари на фондация "Кроношпан ", тъй като по думите й "без тях едва ли щях да имам опция да получа обучение в един от най-престижните стопански университети в Съединени американски щати ". Какво тъкмо ще учи ученичката от пловдивската британска още не е решила сигурно, само че възнамерява първата й компетентност да бъде предприемачество.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР