Марсоходът на НАСА “Кюриосити, който понастоящем изучава Червената планета, откри

...
Марсоходът на НАСА “Кюриосити, който понастоящем изучава Червената планета, откри
Коментари Харесай

В миналото Марс е имал повече кислород!

Марсоходът на НАСА “Кюриосити ”, който понастоящем учи Червената планета, откри съединения в марсианските скали, които свидетелстват, че Марс е имал повече О2 в атмосферата си в предишното, в сравнение с има през днешния ден.

Изследователите откриха обилни количества от манганови окиси чрез инструмент на борда на “Кюриосити ”, който учи марсианските скали с лазерно излъчване. Наличието на манганови окиси е в поддръжка на схващането, че в миналото в атмосферата на Марс е имало значително наличие на О2. Като се има поради и откритието, че на Червената планета е имало антични езера, от ден на ден се убеждаваме какъв брой доста Марс е приличал в миналото на Земята.

“Единствените способи, по които знаем, че тези манганови съединения се образуват на Земята, включват действието на атмосферен О2 или на микроби ”, оповестява Нина Ланза, планетарен академик от Националната лаборатория Лос Аламос, Ню Мексико. “Сега ние виждаме манганови окиси и на Марс и се чудим по какъв начин по дяволите са се образували? ”

Е, може би е пресилено да приказваме към момента за микроби на Марс, само че другата опция, че марсианската атмосфера е имала повече О2 в предишното, в сравнение с през днешния ден, е несъмнено допустима. “Тези манганови съединения не могат да се образуват без доста течна вода и без изразени окислителни условия. На Земята е имало много вода, само че не се следят необятно публикувани наноси на манганови окиси до момента в който кислородните равнища в нашата атмосфера не са се повишили ”, твърди Ланза.

Ланза е водещ създател на научната публикация, оповестена в Geophysical Research Letters. Тя работи с инструмента ChemCam на “Кюриосити ”, който излъчва лазерни пулсации от мачтата на марсохода и след това записва получения набор, с цел да се откри химичния състав на изследваната канара.

На Земята появяването на високи концентрации на манганови окиси е значим индикатор за огромна смяна на атмосферните условия, от условия с ниско наличие на О2 до настоящето състояние на атмосфера, богата на О2. Присъствието на същите минерали на Марс допуска, че кислородните равнища краткотрайно са се повишили, само че по-късно са спаднали до сегашните стойности. В подобен случай по какъв начин се е образувал кислородът на Марс?

“Един вероятен сюжет, по който кислородът може да се е появил в марсианската атмосфера, е чрез разпадането на водата когато Марс е изгубил магнитното си поле ”, споделя Ланза. “Смята се, че по това време на марсианската история водата е била много по-широко публикувана ”. Но без защитното магнитно поле да защищава повърхността йонизиращата радиация е почнала да раздира водните молекули на водород и О2. Поради ниската гравитация на Марс планетата не е била в положение да задържа леките водородни атоми, само че по-тежките кислородни са останали. Голяма част от този О2 се е натрупал в скалите и това е довело до аления прахуляк, който покрива Марс през днешния ден. Но до момента в който стоманените окиси изискват единствено по-леки окислителни условия с цел да се образуват, за образуването на манганови окиси е нужна много по-силна окислителна среда.

Ланза признава, че е мъчно да се удостовери сигурно дали този сюжет в действителност се е случил. “Но е значимо да се разбере, че тази концепция съставлява оттегляне от нашето схващане по какъв начин планетарни атмосфери са могли да се оксигенират ”. Наличието на атмосферен О2 се е смятал като знак за биологична интензивност. Но по този начин разказаният развой на Марс е нямал потребност от действието на живи организми.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР