Мъркащите домашни любимци, които днес обитават редица домове, са наследници

...
Мъркащите домашни любимци, които днес обитават редица домове, са наследници
Коментари Харесай

Как да сме сигурни, че котката ни е щастлива

Мъркащите домашни любимци, които през днешния ден населяват редица домове, са наследници на дивите котки, привикнали да обикалят на воля и да ловуват . Днес обаче котките са все по-привикнали с човешкото наличие и внимание и да прекарат целия си живот в един апартамент ни наподобява изцяло разумно.

Трябва обаче да имаме поради няколко фактора, с цел да бъдем сигурни, че нашата домашна котка ще се усеща сигурна и щастлива в своята цитадела.

Порода

Определено не е без значение каква порода е домашния ни любим. Някои котки имат потребност от повече независимост, тъй като дивото в тях постоянно проговаря. Осиновените от улицата котки също ще имат известни проблеми с приспособяването към домашната среда.

Движение

Често домашните котки нямат задоволително придвижвания и водят застоял метод на живот. А това се отразява на здравословното им положение. Едното решение на казуса е да обособим безвредна външна среда за разходки на домашния любим. Ако нямаме тази опция - да отделим задоволително от времето си за игра с него.
 Снимка 455606

Лично пространство

И животните имат потребност от него, освен хората. Котките не са толкоз обществени, колкото кучетата, по тази причина прекомерното внимание, ориентирано към тях, може да ги стресира.

Котките се нуждаят от достъп до тихи стаи и пространства, в които да могат да се усамотят, както и опция да се скрият тук-там като огромни кутии или най-горния рафт на дрешника.

Ако обаче котката ни прекарва по-голяма част от времето скрита на сходни места, очевидно домът не е задоволително комфортен за нея. А стресът, на който е подложена в сходна обстановка, може да докара до болести, като цистит и други.
 Снимка 455596

Хищнически инстинкт

В дивата природа котките търсят, дебнат и убиват плячката си, след което намират най-хубавото място, където могат да я изядат. За да не губят домашните котки част от природата си, можем да променим метода, по който ги храним.

Единият вид е храненето да е обвързвано с някаква физическа интензивност, която приключва с премия. Другият е да слагаме купичките с храна на котката на разнообразни места в дома, насърчавайки я да включи ловните си инстинкти и сама да я откри. Имитирането на лов посредством разнообразни игри също е добър вид. А по-честото хранене на по-малки порции защищава домашните котки от затлъстяване.
 Снимка 455597

Поддържане

Котките знаят добре по какъв начин да се грижат сами за себе си, само че ние постоянно можем да им помогнем. За да поддържат ноктите си дълги и остри, би трябвало да им осигурим драскалка, с която ще предпазим и мебелите си от заличаване, написа Inverse.
 5 години затвор за нахлуване с котка
5 години затвор за нахлуване с котка

Куриозен случай от Русия

Ресането на котките става единствено с тяхно позволение и е добре да намерим метод, в който да се трансформира в прелестно занятие, а не в скучен и стресиращ табиет. Относно къпането - не трябва да бъде по-често от един път годишно, мъркащите животинки се оправят повече от добре с поддържането на персонална хигиена.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР