Марк Малок-Браун е бивш заместник генерален секретар на ООН, понастоящем

...
Марк Малок-Браун е бивш заместник генерален секретар на ООН, понастоящем
Коментари Харесай

Коментар | Демокрацията или трябва да покаже, че дава по-добри решения, или рискува да загуби млади хора

Марк Малок-Браун е някогашен заместител общоприет секретар на Организация на обединените нации, понастоящем президент на фондациите " Отворено общество "
Съобщенията за гибелта на демокрацията са мощно пресилени. Повечето хора по света към момента желаят да живеят в демократични общества, тъй като имат вяра, че системата може да усъвършенства живота им и да реши общи проблеми. Те също по този начин са мощно склонни да мислят, че държавните управления би трябвало да пазят самостоятелните права на жителите, без значение от външен тип, вяра, полова или полова ориентировка. На световно равнище те желаят повече интернационално съдействие и по-силни институции. С други думи: те към момента имат религия в демократичните идеали и мултилатерализма.

Това са положителните вести от. " Барометърът " на " Отворено общество ", който включва данни за публичното мнение в 30 страни, рисува една може би изненадващо оптимистична картина по отношение на придържането на световната общност към демократичните правила в ера, за която постоянно се споделя, че те са в рецесия . Например 86 % от интервюираните споделят, че желаят да живеят в народна власт, и единствено 20 на 100 считат, че властническите страни са повече в положение да дават това, което жителите желаят, спрямо демократичните.
Повечето хора по света към момента желаят да живеят в демократични общества, тъй като имат вяра, че системата може да усъвършенства живота им и да реши общи проблеми.
Лошата вест обаче е, че това предимство, наподобява, отслабва. Докато 71% от интервюираните на възраст 56 и повече години избират демокрацията пред всяка друга форма на ръководство, измежду тези във възрастовата група 18 - 35 години делът пада до едвам 57 %. Подобен, въпреки и по-слабо изразен, модел се следи в отношението към " мощни " водачи, които отстраняват парламентите и изборите - 26% от по-възрастната група, само че и 35 на 100 от най-младите поддържат подобен модел. По отношение на поддръжката за ръководство на армията тези дялове са надлежно 20 и 42 %.
Реклама
Нека го кажем по този начин: над двама от всеки петима младежи в представителна извадка от страни по света не виждат демокрацията като най-хубавата форма на ръководство и над двама от петима също по този начин показват поддръжка за някаква форма на боен надзор. Това допуска, че с всяко последващо потомство доверието в демократичните идеали и правила отслабва - изобретение, което би трябвало да тревожи, само че надали би трябвало да ни изненадва. В края на краищата хората на възраст сред 18 и 35 години са израснали и са се политизирали с появяването на епохата на " поликризата ", по време на която форми на климатични, стопански, софтуерни и геополитически разтърсвания се укрепват взаимно до невиждана до момента степен.

Проучването дава взор върху този ужас - с изразената от респондентите висока степен на угриженост от политическото принуждение, разноските за храна, изменението на климата и корупцията. Може да се чака, че това би довело до завой към конкурентни модели на ръководство, обещаващи мощно водачество - даже в случай че действителността на доста властнически страни демонстрира, че то е по-малко, а не по-ефективно от демократичния модел.
Респондентите в изследването показват висока степен на угриженост от политическото принуждение, разноските за храна, изменението на климата и корупцията.
Какво може да се направи? Едно нещо, което съм следил в кариерата си, обхващаща ръководството, развиването и човешките права, е, че никоя система не може да действа единствено въз основата на нереални идеали. Силата и легитимността на демокрацията се основават на увереността на хората, че тя може да усъвършенства живота им освен като пази техните свободи, само че и като генерира по-голямо материално благоденствие .

И по този начин, превъзмогването на пълзящото отчаяние от демократичното ръководство и някои от главните му правила измежду младежите значи, че доверието може да бъде възобновено, като се покаже, че точно демократичната власт може да обезпечи по-безопасни улици, повече жилища, по-добро обучение и здравни услуги и по-достъпна храна и сила. Тази задача - преустройството на страните и обществата, с цел да дават отговор по-ефективно на потребностите на хората, стои пред всички, които желаят да защитят демокрацията и да я създадат сигурен избор за бъдещите генерации.
Реклама Свързани публикации Мнение | България се нуждае от обикновено ляво 31 август 2023, 10:36 Анализ | Какво може да донесе един нов президентски мандат на Тръмп 17 юли 2023, 13:23 Смисълът на законността е хората да имат достолепие 23 май 2023, 10:04
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР