Мари Кондо е автор на известната книга Магията на подреждането.

...
Мари Кондо е автор на известната книга Магията на подреждането.
Коментари Харесай

Направих идеалното подреждане по метода на Мари Кондо и ще ви разкажа как да изхвърлите нещата без съжаление

Мари Кондо е създател на известната книга „ Магията на подреждането ”. Малката брошура завоюва благоразположението на читателите по целия свят: хората се втурнаха да изваждат боклука, който беше съхраняван вкъщи от години и да се отърват от ненужните неща.

Казвам се Мария и взех решение да подредя нещата у дома, следвайки разпоредбите от книгата. Специално направих фотография на процеса на нареждане и крайния резултат. Ето какво се получи.

По своята същина не съм най-точният човек в света. Сега работя доста, грижа се за фамилията си и съвсем нямам време за разчистване. Затова взех решение: време е за вярното нареждане. Оказа се, че не е толкоз елементарно. Ще ви кажа сигурно: с цел да си подредите нещата по метода на Мари, са ви нужни доста време и старания.

Няколко пъти желаех да се откажа и да оставя всичко по този начин, както е. Понякога ме мързеше и сгъвах облеклата не толкоз деликатно. Надявам се читателите да ми простят.

Правилата, които съблюдавах

Книгата разказва няколко съществени правилото на подреждането. Опитах се да се придържам към тях, само че също по този начин прилагах и личните си привички. Като цяло върших по този начин, както ми беше комфортно. Тези правила са:

Подреждането постоянно минава през 2 стадия: първо изхвърляме ненужното и едвам тогава подреждаме всичко по местата си Ако не знаете дали имате потребност от тази дреха или движимост, вземете я и се запитайте дали това ви прави щастливи. Не задържайте остарели мемоари – направете място за нови. Подреждайте по категория, а не по стая. Опитайте се да съхранявате движимостите отвесно. Оптималният ред за нареждане е следният: облекла, книги, документи, други всякакви, сантиментални неща.

Поставих си за цел: да подредя за 1 седмица.

Облекло

В моята стая има долап с лавици, скрин и долап със окачалка. В книгата създателят споделя, че хората подценяват сгъването и се пробват да закачат всичко. Така е. Затова сгънах множеството рокли и оставих на закачалките единствено тези, които нося най-често.

Опитах също да закача облеклата си по цветове.

Мари има канал, където споделя по какъв начин да сгъвате нещата вярно. Не постоянно успявах.

Хвърлях всички облекла на леглото – замязяха на планина. Дрехите безусловно висяха от скрина и това се вижда на фотографията. Внимателният четец ще забележи, че облеклата не са сгънати съвършено. Честно казано, нямах сили да го направя това.

Разбрах също, че когато ще върша ремонт, няма да закупувам дълбоки шкафове с лавици – неловко е съхраняването на облеклата там. Само скринове. Този долап е моята болежка. Срамувам се от първата фотография. Снимката „ след “ също е несъвършена, някои облекла са сложени хоризонтално. Особено мъчно е да съхранявате отвесно копринени блузи. Но с обувките имах шанс. Подреждах ги не толкоз от дълго време и открих идеалния метод да ги запазвам – в кутии в долната част на шкафа.

Съхраняването на обувки в кутии е в действителност комфортно. Не се деформират и не се прашат, елементарно се намира нужният чифт обувки.

Книги

Мари поучава да се отървете от книги, които не ви трябват или които по този начин и не сте прочели. Докато чистих, се оказа, че имам у дома цяла сбирка на Пушкин и „ Война и мир “, само че не го знаех. Подредих книгите по този метод: изпод са тези, които ми трябват за работа, или тези, които чета сега.

Отгоре – художествена литература. Общо се отървах от 40 книги: част от книгите ги дадох за преработване, а другата част я подарих на по-малката си сестра.

Хартия и други

Най-трудното беше с документите. Изхвърлих всички остарели указания, ненужни кабели и тетрадки, останали от университета – единствено 2 торби отпадък. В началото шкафчетата даже не се отваряха.

Похарчих най-вече старания за този раздел. Трудно се разделих с нещата, които колекционирах толкоз години. Неохотно изхвърлих остарелия си бележник. Сортирах хартията по този начин: значима и сантиментална. Сложих най-важните документи в пакет ziploc.

Мари също поучава да не съхранявате остарели фотоси в килер. По-добре е да извършите албум и да го поставите на рафта. Никога не съм обичала да демонстрирам фотоси от телефон или компютър, по тази причина одобрих тази рекомендация. От фотосите, направени по време на последното ми пътешестване, направих фотокнига, която на драго сърце демонстрирам на гостите.

Козметични артикули

За мен това беше най-лесната част от подреждането. Преди 2 месеца към този момент подреждах и изхвърлих всички остарели буркани. Основната ми задача беше да основа комфортна система за предпазване. Сложих в шкафа продуктите, които не употребявам всеки ден, а оставих единствено нужното.

Шкафчетата също са подредени. Купих контейнери в магазин за съдове. На доктрина би трябвало да сложа принадлежности, само че аз го употребявам по този начин. Това го видях в Instagram на Мари. Красота.

Също този ден почистих и климатика. Не беше толкоз мъчно, колкото си представях.

Избърсах го и почистих филтрите. Вадят се елементарно, просто отворете капака и ги изплакнете с вода. По-долу е резултатът.

Извод

Това беше първият ми опит с такова огромно нареждане. Не се получи идеалноза някои неща не ми стигнаха силите. Най-вече се занимавах с документите и сантименталните предмети – фотоси и билети за филм. Подреждах преди 2 седмици. Подреждането се резервира на 90%, а за мен това е доста висок резултат. А в Netflix има сериал, Където Мари Кондо подрежда домовете на хората.

Ето няколко съвета, които ще прибавя от себе си:

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР