Mандрагората (mandragora) е покритосемено растение от семейство Картофови (Soalanaceae) Техните корени

...
Mандрагората (mandragora) е покритосемено растение от семейство Картофови (Soalanaceae)
Техните корени
Коментари Харесай

Mандрагора – растението, което омагьосва

Mандрагората (mandragora) е покритосемено растение от семейство Картофови (Soalanaceae)

Техните корени съдържат психоактивни алкалоиди. А заради приликата им с човешка фигура, в древността са им приписвали магическа мощ.

Има доста митове за произхода на мандрагората и нейните свойства.

Древните араби и немците имат вяра в мандрагората и в демоничните духове, напомнящи дребни човечета, които живеят в растението.

В Древна Гърция мандрагората е наричана растение на Цирцея – богинята на вещиците, която подготвя от корените му сок и го употребява, с цел да трансформира спътниците на Одисей в прасета.

Средновековните магове нощем събирали корените й под бесилата, на които умирали неразкаялите се нарушители. Корените се мият във вино и се увиват в коприна и кадифе. След това се хранят със свещени просфори, откраднати от църквата по време на причестяване.

Мандрагората се слави като растение, способно да усилва любовното увлечение и плодовитостта, известно под названието любовни ябълки. В книгата „ Битие ” безплодната Рахел – дамата на Яков,изяжда корени от и зачева Йосиф. Мандрагора дават на дамите, с цел да раждат те повече синове.

Арабските мъже носят корените й като амулети за увеличаване на мъжествеността

От легендите е известно, че мандрагората се свива при приближаването на човек. Докосването до нея може да е съдбовно. Изтръгната с корен, мандрагората пищи и кърви, а този, който го направи, умира в мъчения.

Растението се употребява като кукла във вуду магията

Вещиците могат да свещенодействат, представяйки си фигурата на този, срещу който насочват магията си. Мястото, на което вещицата повреди мандрагората, неизбежно ще бъде засегнато и при индивида.

В Германия селяните вършат от просени зърна очи за своите мандрагори и се държат общително с тях: къпят ги, обличат ги, повиват ги, от време на време ги слагат в ковчег. Всичко това е за да получат опция да се посъветват с растението по значим въпрос.

Във Франция мандрагората е считана за растение на елфите. Крият я в секрети чекмеджета, защото притежанието й е рисково, тъй като притежателят й се преследва за магьосничество.

Ясновидците използват мандрагора за увеличаване на качествата, което им разрешава да сънуват оракулски сънища. Някои настояват, че растението може да се види нощем, защото свети в тъмното като лампа.

Коренът от мандрагора се пази в дома като мощно настоящ предпазен амулет. Използва се в магията на облиците. Малки късчета корен от мандрагора се слагат в торбички със сухи билки за отбрана от зли сили.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР