Малко вероятно е украинските сили да успеят да отвоюват Крим

...
Малко вероятно е украинските сили да успеят да отвоюват Крим
Коментари Харесай

Пентагонът: Украйна не може да си върне скоро Крим - Свят

Малко евентуално е украинските сили да съумеят да отвоюват Крим от съветските войски в близко бъдеще, обявиха четирима високопоставени чиновници на Министерството на защитата пред Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите по време на секретна колекция. Оценката сигурно ще разочарова водачите в Киев, които считат връщането на полуострова за една от главните си цели, заяви " Политико ".

Не е ясно какво ги е предиздвикало да създадат тази оценка. Но съгласно трима души, осведомени с казаното на срещата, това е ясна индикация - Пентагонът не има вяра, че Украйна има или скоро ще има способността да изтласка съветските войски от полуострова, който Москва завзе преди съвсем десетилетие.

Четвърти човек твърди, че срещата е била по-двусмислена, само че е останало убеждението, че успеха на Украйна в офанзивата за връщане на нелегално анексираната територия не е сигурна. И четиримата са помолили да останат анонимни като изискване да разкрият детайлности от тайната колекция.

Сред участниците в нея са Лора Купър, заместител помощник-министър на защитата за Русия, Украйна и Евразия, и генерал-лейтенант Дъглас Симс, шеф на интервенциите в Съвместния щаб.

" Няма да разясняваме класифицирана информация, оповестена при закрити порти, нито ще приказваме за хипотези или ще спекулираме с евентуални бъдещи интервенции ", съобщи представителят на Пентагона Сабрина Сингх. " Що се отнася до способността на Украйна да се бори и да си върне суверенна територия, забележителното им показване при отблъскването на съветската експанзия и продължаващата адаптивност на бойното поле приказват сами за себе си. "

Говорителят на Камарата на представителите на въоръжените сили е отказал коментар, добавя " Политико ".

Оценката от срещата повтаря това, за което намекваше през последните седмици военачалник Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете.

" Все още настоявам, че за тази година ще бъде доста, доста мъчно да изхвърлим по боен път съветските сили от цялата... всеки сантиметър от Украйна и окупираната... или окупираната от Русия Украйна ", сподели той по време на среща на Контактната група за защита на Украйна в Германия на 20 януари. " Това не значи, че не може да се случи. Не значи, че няма да се случи, само че ще бъде доста, доста мъчно ".

Руските сили окупираха Крим през 2014 година, а полуостровът е предпазен от противовъздушна защита и десетки хиляди бойци. Много от тези пехотни сили са се окопали в укрепени позиции, разпростряли се на стотици километри, изправени против украинските войски по поречието на река Днепър.

Въпросът за връщането на Крим е противоречив от месеци, защото американски и европейски представители упорстват, че полуостровът е законна част от Украйна, само че постоянно стопират да дават цялостно бойно съоръжение на Киев, с цел да навлезе в региона, разяснява изданието.

Човек, осведомен с мисленето в Киев, съобщи, че администрацията на (Володимир) Зеленски е " разярена " от забележките на Мили, защото Украйна се приготвя за сериозна атака тази пролет. Украинците означават, че разследващите данни на Съединени американски щати за техните военни качества непрекъснато са се разминавали по време на продължаващата близо година война.

Съветникът на Зеленски Андрий Ермак отхвърли концепцията за украинска победа без завладяването на Крим пред Световния стопански конгрес в Давос предишния месец.

" Това е безусловно недопустимо ", сподели Ермак и добави, че успеха значи възобновяване на интернационално приетите граници на Украйна, " в това число Донбас и Крим ".

Украйна нееднократно е желала оръжия с по-голям обхват, в това число ракетна артилерия и управляеми муниции, изстрелвани от изтребители и безпилотни самолети, които да бъдат ориентирани към съветските командни и контролни центрове и хранилища за муниции надалеч зад фронтовата линия в Крим.

След като през лятото Съединени американски щати предоставиха на Украйна високомобилна ракетна артилерийска система, Русия реалокира доста от най-уязвимите си средства отвън нейния обхват. Администрацията на (Джо) Байдън продължава да отхвърля да изпрати ракети, които могат да ударят цели на 300 благи, което би изложило на риск целия Крим.

Председателят на Камарата на представителите на въоръжените сили Майк Роджърс съобщи в изявление в сряда, че войната " би трябвало да завърши това лято ", поставяйки незабавната задача Съединени американски щати бързо да снабдят Украйна за идната атака, а Киев да създаде по-ясен проект за метода, по който да завърши спорът.

" Някои мислят..., че Крим би трябвало да бъде част от нея (от Украйна). Русия в никакъв случай няма да се откаже и да съобщи Крим ", сподели Роджърс, който не засегна наличието на тайната среща. Владимир " Путин би трябвало да реши с какво може да си тръгне, с цел да претендира за победа ".

" Какво е допустимо да се направи? И аз не мисля, че това към момента е контрактувано. Мисля, че ще би трябвало да има напън от страна на нашето държавно управление и водачите на НАТО върху (украинския президент Володимир) Зеленски за това по какъв начин наподобява успеха ", добави Роджърс. " И мисля, че това ще ни помогне повече от всичко да успеем да накараме Путин и Зеленски да седнат на масата за договаряния, с цел да сложим завършек на това още през лятото. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР