Малко след старта на ChatGPT 166-годишното издание The Atlantic съставя

...
Малко след старта на ChatGPT 166-годишното издание The Atlantic съставя
Коментари Харесай

AI търсачката на Google - новият кошмар за създателите на съдържание

Малко след старта на ChatGPT 166-годишното издание The Atlantic сформира лист с най-големите закани за него от страна на генеративния изкуствен интелект. На първо място: Прегръщането на технологията от страна на Гугъл.

Около 40% от уеб трафика на списанието идва от търсения в Гугъл, при които се появяват връзки, върху които потребителите кликат, написа в собствен разбор Wall Street Journal (WSJ), а работна група в Atlantic основава модел на това, което може да се случи, в случай че Гугъл интегрира изкуствен интелект в търсенето. В него тя открива, че в 75% от случаите задвижваното от изкуствен интелект търсене евентуално ще даде цялостен отговор на запитването на потребителя и уеб сайтът на Atlantic ще загуби трафика, който другояче би получил.

Това, което в миналото е било хипотетична опасност, в този момент е напълно действително. От май насам Гугъл тества артикул с изкуствен интелект, наименуван Search Generative Experience, върху група от почти 10 милиона консуматори и неведнъж показва желанието си да го внедри в сърцето на главната си търсачка.

Интегрирането на изкуствения разсъдък от страна на Гугъл разкрива рисковете, които надвисват на медиите, разчитащи главно на платформите на огромните софтуерни компании, с цел да доближава наличието им до потребителите. Много издатели към този момент се сблъскват със сериозния спад на трафика от обществените медии, защото както Meta, по този начин и X, някогашният Twitter, лека-полека се дистанцират от разпространяването на вести.

Но в случай че намаляването на потока от обществените медии е неприятно събитие, то търсенето на Гугъл, задвижвано от генеративен изкуствен интелект би могло да се трансформира в същинският призрачен сън за издателите. В медийния свят Гугъл генерира съвсем 40% от трафика на издателите, като на него се пада най-големият дял от техните " препратки ", съгласно разбор на Wall Street Journal на данни от компанията за премерване Similarweb.

" AI и огромните езикови модели имат капацитета да унищожат публицистиката и медийните марки такива, каквито ги познаваме ", счита Матиас Допфнер, ръководител и основен изпълнителен шеф на Axel Springer. Компанията, която е един от най-големите издатели в Европа и притежател на американските издания Politico и Business Insider, разгласи тази седмица договорка за лицензиране на своето наличие с ОpenAI.

Въпреки че Гугъл твърди, че окончателният тип на продукта ѝ с изкуствен интелект надалеч не е явен, издателите към този момент имат задоволително опит, с цел да преценяват, че ще изгубят сред 20 и 40% от трафика си, генериран от Гугъл, в случай че нещо, наподобяващо последните итерации, се популяризира необятно. На този декор Гугъл декларира, че дава приоритет на изпращането на трафик към издателите.

Сделката на Гугъл със основателите на наличие

Възходът на изкуствения разсъдък е най-новата и предизвикваща най-голямо безпокойствие глава в дългия, нелек брак сред Гугъл и издателите, които са свързани между тях посредством една съществена договорка: Гугъл оказва помощ на издателите да бъдат открити от читателите, а издателите дават на Гугъл информация - милиони страници с уеб наличие, с цел да създадат търсачката допустимо най-полезна.

Според ръководителите на издателства, представени от WSJ, интеграцията на изкуствения разсъдък в търсенето от Гугъл заплашва да наруши това внимателно равновесие, като доста усили риска търсенето на потребителите да не докара до кликване върху връзки, които ги водят до уеб страниците на издателите. А най-неприятното за основателите на наличие е, че търсенето с изкуствен интелект на Гугъл е подготвено частично върху тяхна интелектуална благосъстоятелност и то без възнаграждение.

Според Гугъл всичко, което е налично в интернет, е уместно за образование на модели на изкуствен интелект. Компанията се базира на правна теория, която разрешава елементи от творби, предпазени с авторски права, да се употребяват без позволение в случаи като рецензия, новинарски репортажи или проучвания.

„ Гугъл бързо се зае да преработи своя водещ артикул в отговор на възходящата известност на чатботове като ChatGPT. Но измененията рискуват да навредят на притежателите на уеб страници, които основават писмени материали, жизненоважни както за самата търсачка, по този начин и за нейните мощни модели на изкуствен интелект “, предизвестява WSJ и цитира консултантът по цифрови медии Матю Голдщайн, който удостоверява:

" Ако Гугъл убие прекалено много издатели, няма да може да построява своите огромни езикови модели ".

Лиз Рийд, вицепрезидент на Гугъл, която работи по търсачката, разяснява, че компанията се е заела да подтиква трафика към уеб издателите. Технологичният колос, твърди тя, е провел повече диалози с издателите, в сравнение с нормално прави след въвеждането на основни промени в платформата си за търсене, тъй като " това е по-значителна смяна в развиването на това пространство ".

" Всякакви опити за оценка на въздействието на трафика от нашия опит са напълно спекулативни на този стадий, защото продължаваме бързо да развиваме потребителското преживяване и дизайна, в това число метода на проявление на връзките, и следим деликатно вътрешните данни от нашите проби ", споделя Рийд.

Всичко това вкарва Гугъл и издателите във все по-сложен разговор, в който софтуерният колос постоянно показва евентуалните изгоди от други принадлежности с изкуствен интелект, които построява, в това число такива, които биха помогнали при писането и публикуването на новинарски публикации. Много новинарски издания, от BuzzFeed до притежателя на USA Today - Gannett, към този момент опитват с принадлежности на AI.

В същото време издателите търсят гаранции от Гугъл, че бизнесът им ще бъде предпазен при интеграцията на задвижван от AI инструмент за търсене, който евентуално ще понижи трафика им, и дават ясно да се разбере, че чакат да им бъде платено за наличието, употребявано при образованието на моделите. Някои издатели - в това число News Corp, притежател на The Wall Street Journal, и New York Times - към този момент имат търговски взаимоотношения с Гугъл в тази посока.

Гугъл стартира да внедрява инструмента за търсене с изкуствен интелект през май, като разрешава на милиони консуматори да се включат в тестванията. С помощта на чат интерфейс, който може да схваща по-дълги поръчки на натурален език, той има за цел да дава по този начин наречените " фотоси " или резюмета на отговора, вместо обичайните отговори с повече връзки в резултатите от търсенето.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР