Малко преди втория тур на президентските избори в Турция тонът

...
Малко преди втория тур на президентските избори в Турция тонът
Коментари Харесай

Преди решителния втори тур в Турция: става все по-мръсно

Малко преди втория тур на президентските избори в Турция тонът на обществените полемики става много по-агресивен. Докато актуалното държавно управление прави всичко по силите си да дискредитира опозицията и да ги показа като национални предатели, претендентът на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу също не остава безразличен.

" Ердоган, ти си индивидът, който договаря с терористи при затворени порти. Кой си ти и за какво си мислиш, че може да поставяш под подозрение моя национализъм? ", обърна се той към сегашния президент на страната на една от предизборните си прояви. 

Манипулирани плакати

Поддръжниците на турския президент Ердоган от ден на ден разчитат на изфабрикувана информация. Десетки манипулирани плакати сякаш от акцията на опозиционната Републиканска национална партия (РНП) се популяризират в интернет от гласоподавателите на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган.

На един от изфабрикуваните плакати с логото на РНП се чете: " За нас YPG (кюрдската милиция в Сирия с близки връзки с ПКК, б. ред.) не са терористи. Решавайте в този момент! ".

Организацията за инспекция на обстоятелствата teyit.org е проверила този и други манипулирани плакати и е безапелационна, че те не са част от акцията на РНП.

Дезинформацията за турската съпротива се разпространяваше интензивно и преди първия тур на изборите. Според наблюдаващи обаче преди балотажа фалшификациите са доста повече и към този момент са систематични.

Кълъчдароглу с лозунги против бежанците

В същото време опозицията към този момент е трансформирала тактиката си след първия тур. Според анализите в началото мекият звук на Кълъчдароглу по адрес на бежанците се е приемал като уязвимост - изключително против нападателните изявления на Ердоган. 

Отсега нататък Кълъчдароглу желае освен да спемели на своя страна патриотите, само че и да се възползва от враждебността на някои турски гласоподаватели против бежанците. Целта е да бъде привлечена основна група от електората - националистите. Тук Кълъчдароглу може да си разреши непосредствено да атакува Ердоган - той е разрешил 10 милиона бежанци да влязат в страната. Ако остане на власт - още 10 милиона може да се чакат, а турските градове ще се изпълнят с мафиоти и наркотрафиканти.

Кандидатът на опозицията Кълъчдароглу заложи на национализма преди втория турСнимка: Murad Sezer/REUTERS

Кандидатът на опозицията неведнъж разгласи, че счита да върне бежанците откъдето са пристигнали, в случай че завоюва изборите. Според турския експерт Кемал Бозай от Центъра за проучване и предварителна защита на радикализацията в Кьолн смяната в тактиката на турската съпротива е радикална. Въпреки че мотото на акцията на 74-годишния кандидат за президент остава " Всичко ще бъде наред ", реториката му към този момент е доста по-агресивна.

" Кълъчдароглу не трябва да не помни, че за него гласоподават главно кюрди, леви и прогресивни хора, най-много в огромните градове и в кюрдските области ", споделя Бозай. Възможно е таман този електорат да се почувства отчаян и да не гласоподава на балотажа.

В понеделник останалият трети на първия тур Синан Оган поддържа Ердоган. Не е ясно дали електоратът му ще го последва, защото ултранационалистическият алианс, който издигна Оган, се разпадна.

Ердоган е спокоен

Докато опозицията прави тактически промени, Ердоган демонстрира увереност. " Мили мои съотечественици ", написа той в Туитър, " сполучливо преминахме през най-критичните избори в историята ни. Имам ви доверие ".

За пръв път от 20 години опозицията се надяваше да постави завършек на ерата на Ердоган. Повечето социологически изследвания посочваха, че Кълъчдароглу води. Разочарованието измежду поддръжниците на опозицията беше голямо. Близо 45 на 100 от турците поддържаха Кълъчдароглу за президент, а 35% гласоподаваха за опозиционния алианс в парламентарната конкуренция. Очакванията останаха неизпълнени.

Ердоган към този момент си обезпечи парламентарно мнозинствоСнимка: ADEM ALTAN/AFP

На президента Реджеп Ердоган обаче не му доближиха едвам 5 пункта, с цел да завоюва изборите на първия тур. Мнозинството в Народното събрание обаче му е подсигурено - ПСР завоюва 322 депутатски места от общо 600 в турския Меджлис. Така че Ердоган излиза на балотажа с попътен вятър.

Гласуването в чужбина към този момент тече

Гласуването в балотажа към този момент стартира в чужбина. Повече от 3 милиона и 400 хиляди турци, които живеят отвън страната, имат право да гласоподават. За тези гласоподаватели Ердоган е пожеланият претендент. Затова и той още веднъж се обърна към тях с молба да " защитят турското водачество ".

Ердоган съумява да се хареса на турците отвън страната по-лесно, в сравнение с тези вкъщи. При вота от чужбина 57,5% от гласоподавателите поддържаха него. " Избирателите от чужбина може да са от огромно значение за успеха на Ердоган. Той несъмнено се нуждае от тази поддръжка на балотажа ", споделя специалистът Бозай.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР