Малко известно е, че епохата на динозаврите е била изключително

...
Малко известно е, че епохата на динозаврите е била изключително
Коментари Харесай

Как динозаврите са се справяли с глобалното затопляне?

Малко знае се, че епохата на динозаврите е била извънредно гореща. През Мезозойската епоха температурите са били приблизително с към 6 до 9 градуса по-високи от днешните. Именно тогава тиранозаври, трицератопси и други праисторически колоси са обитавали Земята и океаните. 

Мезозоят стартира преди 250 милиона години и е завършил преди 65 милиона години. Тогава концентрацията на нездравословния за климата въглероден диоксид в атмосферата е била 16 пъти по-висока от актуалните равнища. 

Динозаврите са допринасяли за стоплянето

Науката допуска, че самите динозаври са допринасяли за високите излъчвания метан. Те са се оригвали и са изпускали газове, сходно на кравите през днешния ден, насърчавайки по този метод праисторическото световно стопляне. В същото време древният континент Пангея се е разделял, което довело до образуването на днешните континенти. По време на този развой са изригвали и гигантски вулкани. В атмосферата надлежно са били изхвърляни големи количества парникови газове, които доста са съдействали за повишането на температурите.

Киселинните дъждове, окиселяването на океаните и сериозната смяна в химическия състав на почвата и водите предизвикали едно от най-масовите изгубвания на типове на планетата. За динозаврите обаче изискванията за живот в действителност са се подобрили.

Защо динозаврите са били по-адаптивни от хората?

Глобално стопляне през днешния ден е доста надалеч от рекордните температури на праисторическите времена. Но в съпоставяне със средата на 19 век температурите са се покачили с цели 1,1 градуса. Това е интервалът след индустриализацията, в които се изгарят от ден на ден въглища, петрол и газ. Тези процеси форсират провокираното от индивида изменение на климата.

Състоянието на екосистемите на всички континенти продължава да се утежнява - както в селските и градските региони, по този начин и в горите и океаните. Ако световното стопляне доближи до 1,5 градуса, то сушите ще не престават приблизително с 5 месеца по-дълго. При 2 градуса те към този момент ще се удължат с 8 месеца, а при 3 градуса - с цели 19 месеца.

Според Междуправителствен панел за климатични промени, в случай че излъчванията парникови газове не бъдат овладени, Земята ще стане с най-малко 3 градуса по-топла до края на този век. Последиците ще включват тежки наводнения, стихии, покачвания на морското ниво и рискови топлинни талази. Затова учените дефинират климатичната рецесия като екзистенциална опасност за човечеството.

В праисторическите времена, когато не са съществували нито хората, нито тяхната инфраструктура, ситуацията било напълно друго. Фактът, че динозаврите са се справяли относително добре с нарасналите температури в продължение на милиони години, се дължи главно на един фактор - имали са време да се приспособяват. 

Животните могат да се приспособяват, в случай че смяната е мудна

Въпреки че концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата е била извънредно висока в епохата на динозаврите, тогава тя се е вдигала доста постепенно. Това е ставало в продължение на доста милиони години, изяснява пред Дъждовни води Георг Фойлнер от Института за проучване на въздействието върху климата в Потсдам. " Природата може да се приспособява при мудна смяна. Животинските типове, които не обичат толкоз топлината, могат да се реалокират на по-високо - в посока към полюсите. Или просто могат да се приспособяват посредством еволюционни процеси. "

Динозаврите са успявали да се приспособяват към покачването на температурите, тъй като то е ставало постепенно.Снимка: Julia D Oliveira/Natural History Museum/PA/dpa/picture alliance

Фойлнер споделя, че сега ние изгаряме доста изкопаеми горива за доста малко време, като се освобождават огромни количества въглероден диоксид, съхраняван в природата в продължение на милиони години. През Мезозоя планетата се е затопляла с няколко градуса по Целзий в продължение на доста милиони години. Днес обаче хората са трансформирали коренно климата единствено в границите на 2 века.

Способността за адаптиране към затопляването също има своите граници, изяснява специалистът.  " Така че, в случай че в някои райони стане в действителност извънредно горещо, може да се окаже, че тези те към този момент не са подобаващи за обитаване от избрани скотски типове или от хората, тъй като просто има избрани физиологични граници, до които тялото може да издържи. "

Затоплянето през днешния ден е фрапантно. До 2030 година единствено за адаптиране към по-високите температури ще би трябвало да бъдат вложени над 300 милиарда $ в международен мащаб, в това число за защита от наводнения и в системи за водоснабдяване и ранно предизвестие. Освен това са нужни милиарди, с цел да се понижат парниковите газове, да се премине към възобновими енергийни източници и да се ограничи провокираното от индивида световно стопляне.

Промяната на климата се оказала съдбовна за динозаврите

Ако изменението на климата се случи прекомерно бързо, проблемите заплашват освен за хората, само че и за останалия живот на Земята. Предишните пет всеобщи изгубвания на типове са били свързани точно със съществено стопляне или изстудяване на планетата. Както и с изменени химични цикли в океаните и на сушата.

Ударът от метеорит преди към 66 милиона години евентуално е вдигнал в атмосферата голям облак прахуляк. Заедно с това е предизвикал и мощни вулканични изригвания по целия свят. Небето е потъмняло и темпаратурите на планетата фрапантно са спаднали, което не е оставило незадоволително време за акомодация даже на динозаврите. Това е довело както до тяхното изгубване, по този начин и на към 67% от всички типове на планетата.

Учени предупредават, че в идващите десетилетия можем да станем очевидци на изгубването на един милион от общо осем милиона познати биологични типа на планетата. 

***

Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР