Малкият пианист вече набира популярност, наричат го дори "Малкия Моцарт",

...
Малкият пианист вече набира популярност, наричат го дори "Малкия Моцарт",
Коментари Харесай

11-годишният Ивайло Василев ще бъде солист на Радиооркестъра

Малкият пианист към този момент набира известност, назовават го даже "Малкия Моцарт ", а точно музиката на виенския класик постоянно му носи награди и предложения за влиятелни участия - като това да дебютира със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Георги Патриков. Ивайло ще солира в Концерт за пиано и оркестър №12 от Моцарт.

Събитието е на 5 април от 19.30 ч. в зала "България ", а в програмата са включени още: една от малко познатите увертюри на Йозеф Хайдн - „ Необитаемият остров “, Вариации по тематика от Хайдн на Йоханес Брамс и „ Песен на ориста “ от Брамс с присъединяване на Смесения хор на БНР, квалифициран от Любомира Александрова.

Ивайло Василев свири на пиано от 5-годишен - поискал си пиано като коледен подарък и макар че в фамилията му няма музиканти, той овреме посочил чудесни заложби и голямо предпочитание да свири. Сега е възпитаник в класа на именитата клавирна педагожка Емилия Канева в НМУ "Любомир Пипков " в София. Тя го приготвя за доста състезания на високо равнище, а той й се отплаща като печели награди - цяла сбирка. Една от най-ценните до този миг е първата премия през 2018 година на интернационалния конкурс „ Щелкунчик “ („ Лешникотрошачка “) в Москва за деца до 14 години. Победителят свири със симфоничен оркестър под диригентството на уважавания в Русия български маестро Миша Дамев в влиятелната концертна зала "Чайковски ".

Въпреки младостта си Ивайло е доста виновен музикант и към този момент знае добре какъв брой доста труд се изисква в тази специалност. Той споделя най-искрено: "Музиката на Шопен и на Моцарт се свири най-трудно. В музиката на Рахманинов, да вземем за пример, в случай че нещо не се получава добре, може да се измисли по какъв начин да се скрие, до момента в който при Моцарт и Шопен няма по какъв начин да стане това. Просто тези двама композитори са толкоз елегантни и би трябвало доста особено отношение. "

За предаването „ Хоризонт до обед “ Василев показа, че е разчувствуван преди дебюта си със Симфоничния оркестър на БНР:

„ Голяма чест е за мен да изсвирвам с един от най-великите оркестри на България, да изсвирвам концерт за пиано и оркестър номер 12 на Моцарт. Аз персонално не съм свирил съществено Моцарт. Доколкото знам, той има над 2000 часа музика, от които има 27 концерта, само че аз към този момент съм свирил единствено един “.

Мечтата на младия гений е да свири концерти на Рахманинов, на Чайковски, всички концерти на Бах и от соловите неща - Шопен и Рахманинов.

„ Най-много желая да изсвирвам в "Роял Албърт Хол ", може би Чайковски първи концерт “.

Трите най-трудни състезанието, на които Василев е взел участие, са били в Москва, признава той. Най-дългата му отмора от пианото е била … седмица, когато бил на море в Гърция, само че тогава изкомпозирал 2 творби на плажа. Признава че е „ самообразован “ композитор и разчита на електронните уеб сайтове, с цел да уголемява познанията си по инструментознание и оркестровка.

„ Започнах да композирам по-рано, само че не си ги записвах тогава още. Някъде 7-8-годишен започнах да композирам, само че ги протоколирам от година-година и половина “.

Интервютата с Ивайло Василев за предаването "Алегро виваче " и "Хоризонт до обед " можете да чуете в звуковите файлове.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР