Малка е вероятността да има свободно плаващи мини в Черно

...
Малка е вероятността да има свободно плаващи мини в Черно
Коментари Харесай

ВМС: Няма опасност, но превантивно обезопасяваме нашата акватория


Малка е вероятността да има свободно плаващи мини в Черно море, оповестиха от Военноморските сили (ВМС) след информациите, че стихия е отнесла такива муниции от крайбрежието на Одеса. Въпреки това страната взима превантивни незабавни ограничения.

През последните дни вълнението по украинското крайбрежие не е било по-голямо от 2-3 бала.

" Анализът на обстановка по-скоро навежда на мисълта, че обявата на Руската федерация цели по-скоро затрудняване на комерсиалното мореплаване и основаване на боязън и напрежение измежду корабоплавателите и крайбрежните страни, в сравнение с съществуването на действителна опасност ", изясни кoмандирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов.

От Военноморските ни сили са засилили наблюдението и следенето на обстановката в Черно море още с началото на войната. От „ Морска администрация “ също не чакат проблем.

" Самата циркулация на морските течения е такава, че те ще бъдат отведени надалеч от българските води - някъде към Истанбул, към Босфора и по-нататък ", съобщи шефът на „ Морска администрация “ – Бургас к.п.д. Александър Илиев.

Все отново от Агенцията по риболовство и аквакултури са уведомили риболовците по опция да не влизат в морето към този момент.

" В непрекъснат контакт съм с Центъра ни за наблюдаване на риболова. От там рапортуват, че времето е с нас, да бъдем почтени, не разрешава влизането на лодки и кораби в този миг, за реализиране на улов ", съобщи шефът на ИАРА Христо Панайотов.

Навигационните системи в трафик кулите във Варна и Бургас наблюдават непрекъснато придвижването на всеки кораб в териториалните води на България. До всички кораби е изпратено предизвестие за възможната заплаха.

Снимка: bTV


Експерти твърдят, че даже да излязат на брега, което е доста малко евентуално, мините не са рискови, в случай че не бъдат подложени на извънредно сериозен напън. Военноморските сили към този момент имат първи догатки какви може да са мините, които може да се озоват и в нашата акватория.

Единият тип - дребна морска котвена мина, създадена през 1943 година Теглото ѝе над 160 кг., диаметърът към 53 см, дължината 68 см, а височината близо 100 см.



Вторият вид е противодесантна котвена речна мина. Тя е с много по-малка маса - едвам към 13 кг. Височината ѝ е към 51 см, а диаметърът към 27,5 см.

Eдин от корабите, с който най-вероятно Военноморските сили ще търсят и обезвреждат мините „ Цибър “ е част от флота ни от 2009 година

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР