„Малка България трябва да има невероятно мъдра външна политика. Някои

...
„Малка България трябва да има невероятно мъдра външна политика. Някои
Коментари Харесай

Проф. Антонина Кузманова: Отново ни трябват мъдри политици

„ Малка България би трябвало да има необикновено мъдра външна политика. Някои страни го могат това, други – не. Сега още веднъж ни трябват мъдри политици “. Това съобщи проф. д. и. н. Антонина Кузманова при разкриване в Добрич на националната научна конференция „ Добруджа в края на Първата международна война “.
Тя уточни и извънредно комплицираното географско състояние на страната ни. Затова и съвсем постоянно други са решавали ориста ни . Пример за това са Берлинският конгрес, Първата международна война, пагубната за България Парижка мирна конференция.
Проф. Кузманова цитира думите на създателя на „ Строители на модерна България “ Симеон Радев при присъединяване му на Букурещката мирна конференция: „ Трайност се реализира единствено след правдивост “. Но макар военните си победи страната ни не получава правдивост.
„ Днес не знам по какъв начин може да се реализира правдивост “, сподели още проф. Кузманова. По думите ѝ могат да се извлекат поучения от Първата международна война, въпреки изискванията в този момент и преди 100 години да са напълно разнообразни. Сред тези разлики са и екокатастрофите.
Съгласна е, че е „ по добре неприятен мир, в сравнение с добра война “. Вярно е, че в борбите предците ни са показвали чудеса от смелост, само че е значимо да се регистрира обстановката със сираците, вдовиците, националната злополука.
„ Въпреки че България остана непобедена, тя се оказа в лагера на изгубилите “, показва в адреса си до конференцията вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, който беше прочетен от основния специалист „ Военни монументи “ във ведомството Радослав Симеонов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР