Макрорамката в бюджета не е изменяна спрямо тази, предвидена от

...
Макрорамката в бюджета не е изменяна спрямо тази, предвидена от
Коментари Харесай

Василев: Еврозоната ще ни спести между 1 и 2 млрд. лв разходи за транзакции

„ Макрорамката в бюджета не е изменяна по отношение на тази, планувана от тази на служебния кабинет. Увеличени са приходите и са махнати част от разноските. “

Това съобщи финансовият министър Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция, по време на дебатите в бюджетната комисия за проектобюджета.

Дебат за еврозоната ще има, само че приемането на еврото е един от факторите за растеж на стопанската система, сподели Василев.

„ Членството в еврозоната ще отстрани сред 1 и 2 милиарда лв. годишно транзакционни разноски за стопанската система. Това са изгубени пари по превалутиране. Видяхме че в Хърватия доста паднаха лихвите по заемите и това дава опция да се вършат повече вложения “, добави министърът.

„ За да имаме растеж на Брутният вътрешен продукт от 6-8 %, би трябвало да се извършва финансовата стратегия. В деня, в който МФ получим искане за спомагателни финансови разноски, ще знам, че нашата стопанска система и администрация може да влага в машини и инфраструктура.

Силно се надявам да получим такова искане - казусът за растежа на Брутният вътрешен продукт не е, че няма пари за финансови разноски, а че администрациите не могат да си извършват финансовите си стратегии “, сподели Василев.

Фискалният запас в този момент е 12,5 милиарда лв., ние го заварихме малко над 10 милиарда лева, акцентира той.

Дългът от Брутният вътрешен продукт остава 22% и до края на 2023 година, сподели още Василев в отговор на въпроси.

„ На 3 февруари Българският енергиен холдинг (БЕХ) разгласява счетоводен доклад за 2022 година с над 1,5 милиарда лв. облага “, сподели Василев в отговор на въпроси на депутати, какъв брой е облагата на холдинга.

През април БЕХ е коригирал облагата на 640 млн. лв.. За това време БЕХ счетоводно е решил че облагата е по-малко. Това се дължи на начислени обезценки, главно от дъщерни сдружения - най-много от " Булгаргаз ", който пък е решил, че не може да си получи парите от " Топлофикация – София ".

Проверките там вървят по линия на Национална агенция за приходите и АДФИ. Има уверения, че тази сума от1,588 милиарда лв. облага на БЕХ може да бъде събрана. Почти половината от тези пари към този момент са импортирани в бюджета, сподели Асен Василев.

Миналата година имаше държавна гаранция за " Булгаргаз " тази година също ще има държавна гаранция, увери Василев, запитан за финансовата сигурност на страната компания.

Проблемът с " Топлофикация - София " е систематичен, само че той не е тематика на бюджетна, а по-скоро на енергийна комисия, уточни финансовият министър, представен от Българска телеграфна агенция.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР