Макрон вече мисли за президентските избори през 2022 г.“ ,

...
Макрон вече мисли за президентските избори през 2022 г.“ ,
Коментари Харесай

Euractiv: Франция спира разширяването на ЕС заради Русия

„ Макрон към този момент мисли за президентските избори през 2022 година “, написа в разбор на Euractiv. ”Той е угрижен и да не предизвика Русия, която се мръщи при присъединението към Европейски Съюз на територии, където е запазила въздействие, като Сърбия, Черна гора и Северна Македония. Черна гора се причисли към НАТО. Македония се надява да бъде идната при започване на 2020 година, до момента в който Сърбия няма проекти да се причисли към Атлантическия съюз “, написа изданието.
Франция блокира началото на договарянията за присъединение със Северна Македония, макар обещанието на Европейски Съюз към Скопие, че разрешавайки историческия спор за името с Гърция, страната си обезпечава пътна карта за договаряния за участие в Европейски Съюз.
" След като през юни европейските водачи взеха решение да отсрочат решението за започване на договаряния за участие със Северна Македония и Албания за този октомври, вчерашната среща на външните министри на Европейски Съюз се преглежда като " да бъде или да не бъде ". " Особено след решението на немския Бундестаг през септември да поддържа началото на договарянията ", разяснява изданието.
„ Само Франция блокира Северна Македония, до момента в който Холандия и Дания поддържаха Скопие, само че се опълчиха на упоритостите на Тирана. Финландия предложи обособяване на случая с Албания от този на Северна Македония, само че Франция не се съгласи “, се споделя в текста.
Според Евроактив, финландското председателство на Европейски Съюз е оповестило, че въпросът за започване на договаряния ще бъде в дневния ред на срещата на върха на Европейски Съюз, която ще се организира на следващия ден и вдругиден в Брюксел. На нея ще бъдат прегледани и методите за отбягване на Брекзит без договорка и одобряване на отговор на турското навлизане в Сирия.
„ Министърът по европейските въпроси на Франция Амели дьо Моншален съобщи, че страната й е срещу започването на договаряния с двете балкански страни. Тя изясни, че са нужни по-нататъшни промени и в двете страни, само че също по този начин ясно съобщи, че би трябвало да се решат и по-големи проблеми, в това число промени в метода, по който Европейската комисия води договаряния, както и казусът с приключването на мозъци в тези страни “, се споделя в разбора.
Изтичането на мозъци е сериозен проблем, само че Euractiv напомня, че той не е издигнат като въпрос за начало на процеса на договаряния с други претенденти за участие като Сърбия и Черна гора, " две балкански страни, които към този момент са в развой на договаряния за присъединение ”.
" Тези страни ще бъдат част от Европейския съюз някой ден... само че към момента е прекомерно рано да стартираме процеса на разширение ", цитира порталът Сибет Ндиайе, говорителката на френския президент, която сподели, че Париж няма да се съгласи със започване на договаряния за участие с двете страни.
От друга страна, проучва изданието, Берлин акцентира, че започването на договаряния за присъединение е приоритет за Германия.
Дипломатически източници на Euractiv в Брюксел оповестяват, че Франция може да промени позицията си на идната среща на върха на Европейски Съюз единствено при предполагаем сюжет в случай че Германия одобри френските хрумвания за промяна в еврозоната.
Повечето от другите страни от Европейски Съюз са неудовлетворени от френската позиция. Започването на договаряния е значим стадий, само че процесът на продължава няколко години и страните-членки могат да се възползват от своето несъгласие, ако страната-кандидат не се ангажира с промени.
Много страни считат, че започването на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания е от извънредно значение, поради тежката геополитическа обстановка.
Дали реформаторското държавно управление на Зоран Заев би било дестабилизирано от неуспеха, а от това би могла да завоюва единствено опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която може да се изкуши да търси доближаване с Русия, вместо еврочленство? В случая с Албания възприятието за отменяне може да окуражи силите с други проекти, като да вземем за пример основаването на Велика Албания. 
Най-силните последователи на бъдещото разширение на Европейски Съюз са новите членки на Съюза.
България към момента има проблеми със Северна Македония поради тълкуването на новата история, само че София реши да поддържа Скопие на този стадий и да употребява своето несъгласие, в случай че прилежащата страна реши да спре да извършва двустранния контракт, ориентиран към решение на въпросите.
„ Много е значимо да се даде политически сигнал, че разширението не е мъртво “, съобщи Джордж Чиамба, румънският министър за Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР