Македонски банкери и определени медии рекетират и гонят българската компания

...
Македонски банкери и определени медии рекетират и гонят българската компания
Коментари Харесай

Македонски банки изнудват българска компания, спъват нейна сделка


Македонски банкери и избрани медии рекетират и гонят българската компания "Енекод" от желанието й да избави пирометалургичното дружество за произвеждане на фероникел "Фени" в град Кавадарци. В този цех работят към 850 души.

След като преди 10 дни бе подписан Договор за покупката на "Фени", три банки - Комерциална банка АД, Стопанска банка и Силк роуд банка - стартират проведена офанзива за блокиране на договорката и за тази цел употребяват и съда. В същото време в медиите излизат изявления, с неназовани източници, които упрекват българската компания в несъблюдение на уговорките, което не дава отговор на истината, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Новината за закупуването на "Фени" от "Енекод" бе доказана от кабинета на македонския вицепремиер, който дава отговор за икономическите въпроси, Кочо Ангюшев.

Тъй като във времето на "фалшивите новини" би трябвало да се търси постоянно и другата страна, кореспондент на БГНЕС потърси мнението и на българската компания. Райчо Кацаров, изпълнителен шеф на „ Енекод “, съобщи справедлива картина на обстановката, която много се разграничава от тази, която се тиражира пред обществеността в Македония.

"Нашите взаимотношения с „ Фени “ започнаха през август 2017 година До средата на месец септември ние им бяхме снабдител на електрическа енергия. До средата на септември те си плащаха за доставените от наша страна количества електрическа енергия, и тогава стопираха да заплащат. След което ние - като един тип заемодател - отидохме в Скопие да желаяме от управлението на компанията отговор, за какво са прекъснати заплащанията. И по какъв начин плануват да си платят задълженията. В същия миг в Скопие бяха притежателите на компанията и те ни загатнаха, че компанията ще бъде продадена за 1 $ против отговорностите. В момента отговорностите са към 37 млн. евро към банките и към може би още 20 млн. към други снабдители, включително и към нас. Активите на компанията сега са от порядъка на 160 млн. долара", сподели пред БГНЕС Кацаров.

След като нещата стигат до този стадий, от "Енекод" разискали с другите притежатели на "Фени" въпроса, и решили да пробват да вземат македонската компания и да я развиват. "Никога не сме имали нещо друго мислено, както настояват медиите в Македония – тъй като имаме вяра, че тази компания може да прави положителни пари и, действително видяно, се съгласиха да ни я продадат", сподели Кацаров.

След това последвали диалози с главните кредитори на "Фени"- трите банки ( Комерциална банка АД, Стопанска банка и Силк роуд банка ). При тях обстановката е, че имат неизплатени към тях главници и рента от порядъка на 2,7 млн. евро, които не са изплащани от август месец. Българската компания предложила на банките това, което им се дължи като просрочени отговорности, да бъде платено на другите кредитори на компанията и да бъдат вложени от българска страна оборотен капитал, с цел да може компанията да работи и да си обслужва задълженията. Само че... Само че "от банките ни споделиха, че нашето предложение е недопустимо и че банките имат по-добро предложение от различен покупател на компанията".

Ние останахме шокирани – откакто към този момент сме купили компанията и към този момент имаме подписан контракт, аз не виждам по какъв начин банките могат да имат покупател?! Ние сме притежател и по контракт, а и към този момент сме новият мениджмънт на компанията. Но банките споделиха в прав текст, че имат предложение от различен евентуален купувач". (По неофициална информация, до която стигна кореспондент на БГНЕС, става дума за швейцарски фонд, зад който стоят гръцки капитали).

Кацаров продължава с описанието на сагата:" В 17.00 часа в петък получихме имейл от банките, в който ни сложиха период до 10 ч. в понеделник да платим кеш 11 млн. евро и за останалата сума до 37 млн. евро да предоставим банкова гаранция от допустима за тях банка. В 9.00 ч. в понеделник им отговорихме, че тяхното искане е малко нереално, тъй като надали има такава институция, която може да им извърши настояването за подобен период. Отговорихме, че ще имаме потребност най-малко от една седмица, с цел да се организираме и да предоставим нова оферта на банките, която вероятно би могла да бъде допустима за тях. Не последва отговор на този наш имейл. Но в понеделник следобяд банките подадоха искане за неплатежоспособност на предприятието пред македонския съд. В момента обстановката е следната: македонският съд назначи краткотраен синдик, който ще ръководи компанията дружно с нас до първото чуване в македонски съд, което би трябвало да се състои на 13 ноември. В това време ние можем да предоставим нова оферта, която може да бъде разисквана от банките и вероятно признат, само че може да бъде и отхвърлена."

Става ясно, че зад препредаването на протичащото се към "Фени", има авторитетни ползи: "Изпратихме прессъобщение до македонските медии, само че нито една от тях не го отрази", акцентират от българската комапния.

Към настояванията, отправени към "Енекод", се прибавя и нов детайл на извиване на ръце - българската компания да заплати заплатите на служащите за септември. "Ние се запитахме: „ Добре, ще ги платим, това са 750 000 евро. Обаче имаме ли гаранция, че нашето предложение ще бъде признато от банките или не? “, попита Кацаров.

Другият значим миг е, че и досега от "Енекод" не са прекратили подаването на електрическа енергия на предприятието, а никой не заплаща за това. "Защото предприятието по своята същина е такова, че в случай че към него се приключи подаването на електрическа енергия и пещите угаснат, тогава се изисква спомагателна инвестиция от към 10 млн. евро, с цел да се възпламенят отначало.

Не разбираме нелогичното държание на банките – от самото начало размахват друга оферта, различен вложител. Не мога да схвана по какъв начин различен вложител би могъл да купи предприятието в случай, че то към този момент е продадено на нас?!"

Единственият вид за това е предприятието в Кавадарци да бъде оповестено в неплатежоспособност, което трите банки към този момент желаеха в понеделник следобяд. Според непотвърдена информация, споделяна от мнозина в Македония, зад този гръцки фонд стои някогашният изпълнителен шеф на компанията – на „ Фени “, който е грък и против който сега притежателите на компанията са повдигнали обвинявания в Македония за заграбване на към 40 млн. евро.

Кацаров добави още един щрих към картината: "Също по този начин е значимо да се означи, че синдикатите на „ Фени “ и служащите поддържат нашето предложение, тъй като е значимо хората, които работят в тази компания, да поддържат едно такова нещо. Защото в случай че съдът в Македония одобри настояването за неплатежоспособност, нашият контракт за покупко-продажба става недействителен."/БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР