Макар и да са били езичници, всяка година древните римляни

...
Макар и да са били езичници, всяка година древните римляни
Коментари Харесай

Седмицата преди Коледа римляните чествали Сатурналии

Макар и да са били езичници, всяка година античните римляни отбелязвали седмицата преди Коледа със специфични тържества. Тези празници се наричали Сатурналии и били отдадени на господ Сатурн.

Празниците Сатурналии се свързали с почитта на античните към земята и реколтата, която са получили през годината. Всяка година от 17 до 24 декември в Древен Рим се провеждали разнообразни ритуали в чест на Сатурн – господ на земеделието и жътвата в тяхната митология.

Тази седмица е била извънредно тържествена за римляните и тогава се забранявала всякаква работа, учебно заведение, като даже робите получава привилегии, а нарушителите не били наказвани.

По време на Сатурналии робите се хранели на една маса с техните господари, носели нови облекла, само че за задачата е трябвало да носят специфичен скиптър – знак на тяхното кратковременно освобождение. В някои домове даже се случвало господарите да подготвят гощавка на робите си.

За тези дни всяко римско семейство предписание жертвоприношение за господ Сатурн, като колили прасе, теле или овца. Организирали се огромни пиршества, а роднините си разменяли дарове.

Задължителни блага за тези празници били восъчни свещи, които са знак на зимното слънцестоене, и тестени фигурни, отдадени на Сатурн.

 Седмицата преди Коледа римляните чествали Сатурналии

През интервала на празненствата във всяко домакинство се избирало Крал на хаоса и Крал на безпорядъка, които ръководели тържествата.

Според гръцкия стихотворец Лукиан в тези дни от годината е било неразрешено да си сериозен, само че пък пеенето, разхождайки се гол на улиците, се окуражавало от римляните.

Римляните посещавали храмовете на бога на земеделието, като ги украсявали с венци, с цел да ги покровителства и през идната година.

В Римската митология Сатурн е уважаван като господ на земеделието. Името му идва от латинската дума satus, което значи сеене. Богът е уважаван още като настойник на справедливостта. Изобразяван е със сърп в лявата ръка и сноп жито в дясната.

Сатурн подхожда на гръцкия господ Кронос и в римската митология се споделя, че по време на неговото царуване на земята е имало тъждество, обилие и мир.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР