Местните северноамерикански народи, известни като индианци, не са единна група,

...
Местните северноамерикански народи, известни като индианци, не са единна група,
Коментари Харесай

Команчите - история, живот и традиции

Местните северноамерикански нации, известни като индианци, не са единна група, а общ брой от голям брой племена, постоянно враждебно настроени заради съревнование за територии и храна. Сред не толкоз многочислените племена една от групите е тази на команчите.

Произход на команчите

Тази племенна група е представител на северноамериканските индианци от Големите равнини. Първите сведения за тях сочат, че към 1500 година са живели в източен Уайоминг и са част от племенната група шошони, от които се отделят.

Движението им към равнините е част от по-мащабното събитие, известно като Шошонската агресия, при което това езиково семейство се популяризира в Големия басейн. Контактът с шошоните от Уайоминг се поддържал до 1830 година, когато е пресечен от настъпващите шайени и арапахи.

Около 1680 година те са първите индианци, които се снабдяват с коне. Конят се трансформира в основен детайл за появяването на отличителната просвета на команчите. Той е от такова стратегическо значение, че някои учени допускат, че команчите са се отделили от шошоните и са се преместили на юг, с цел да търсят спомагателни източници на коне.

Команчите били страхотни воини, които разработвали тактики за потребление на обичайни оръжия за пердах на кон. Войната била съществена част от живота им. Набезите на команчите в Мексико обичайно се правили по време на пълнолуние. Това става причина за появяването на термин Луната на команчите, по време на която те правили нападения за коне, взимали пленници и оръжия.

Поминък на команчите

Команчите в началото са били ловци-събирачи. Когато са живели в Скалистите планини, по време на миграцията си към Големите равнини, и мъжете, и дамите са споделяли отговорността за събирането и обезпечаването на храна.

Когато доближават равнините, ловът преобладавал като метод за обезпечаване на храна. За месо команчите ловували бизони, лосове, черна мечка, вилорог и елени. Когато дивечът бил нищожен, мъжете ловували диви мустанги.

Събирали и диви плодове, семена, ядки, горски плодове, корени и грудки, в това число сливи, грозде, плодове от хвойна, райска ябълка, черници, жълъди, пекани, див лук, репички и риба звук, царевица.

Език и вяра на команчите

Езикът, говорен от народа на команчите, е нумически език, част от уто-ацтеканската езикова група. Той е тясно обвързван с езика на шошоните, от които команчите се отделят.

Вярвали в един Баща, и считали себе си за произлезли от Слънцето.

Съвременно положение на команчите

Команчите се съпротивлявали настойчиво на белите нашественици, само че в последна сметка са принудени да се заселят в резервати в Оклахома, където и сега живеят техните наследници. В днешно време тяхната народностна група е напълно дребна, към 4200 индивида.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР