Служебното правителство на Димитър Главчев подготвя два заема за общо

...
Служебното правителство на Димитър Главчев подготвя два заема за общо
Коментари Харесай

Кабинетът „Главчев“ подготвя два заема за общо 500 млн. лева през май

Служебното държавно управление на Димитър Главчев приготвя два заема за общо половин милиард лв. през май. Това излиза наяве от оповестения емисионен календар за месеца. Те ще са под формата на по-нетрадиционни 6- и 3-годишни държавни скъпи бумаги.

Първият от двата майски заема, 6-годишният, е плануван за 13-и и тогава са планувана емисия за 200 млн. лева България до момента не е емитирала облигация с сходен матуритет, демонстрира архивът на Министерство на финансите до 2012 година Заради това не може да се съпостави предишен интерес и рентабилност по нея. Иначе през 2022 година страната изтегли два вътрешни заема със срочност 5,5 години, само че скъпо и при слаб интерес. Това бе повода тогава, когато още веднъж на власт бе служебно държавно управление, да се откаже от емисионния си проект.

Това ще е вторият вътрешен заем за България от началото на годината. Още в първите си дни на власт служебният кабинет с финансов министър Людмила Петкова изтегли 200 млн. лева на аукцион, квалифициран още от предходния финансов министър Асен Василев. Тогава емисията бе 3-годишна, а доходността доближи 3,01% – надалеч над резултатите при сходна емисия, само че от 2016 година Това демонстрира смяната в лихвения цикъл и повишаването на заемите на пазарите. Интересът към емисията от средата на април обаче бе висок, което евентуално е измежду тласъците на държавното управление да възнамеряват още две, осведоми economic.bg.

Правителството възнамерява да изтегли и 300 млн. лв. още веднъж под формата на 3-годишни държавни скъпи бумаги в аукцион, плануван за 27 май.

За тази година България може да изтегли нов държавен дълг в размер до 11,7 милиарда лева, като евентуално ще бъде осъществен както на вътрешен, по този начин и на външен пазар. Той има за цел да покрие планувания недостиг в бюджета от към 6 милиарда лева, както и да финансира финансовата стратегия, заложена в бюджета.

Според прогнозата на „ Уникредит Булбанк “ обаче е евентуално несъблюдение на заложените в Бюджет 2024 доходи. В същото време обаче се чака и осъществяване на по-малко разноски, което ще остави салдото към заложените -3%. Според прогнозата държавното управление ще се нуждае от към 10 милиарда лева нов дълг.

Иначе тази година се възнамерява и изплащането на падежиращ вътрешен дълг от 380 млн. лева, както и интернационален в размер на близо 3 милиарда лева – и двата изтеглени през 2014 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР